karstenKarsten de Jong, 10 jaar
IJshockey bij Zoetermeer Panters

Zoetermeer Actief plaatst regelmatig jeugdinterviews van jongeren die over hun sport of hobby vertellen. Karsten, een jongen van 10 jaar, vertelt enthousiast over zijn sport ijshockey. Hij speelt voor de Zoetermeers Panters.

 

Hoe lang train je al?
Ik speel al 3 jaar ijshockey. Het leukste aan de sport vind ik natuurlijk beuken, maar het moet wel eerlijk blijven!

Hoe vaak train je per week?
Ik train 2x in de week 1 uur lang. Ook is er 1x per week een wedstrijd.

Doe je mee aan wedstrijden?
Elke week heb ik een wedstrijd met een andere tegenstander ergens in Nederland. Ook spelen wij af en toe toernooien. Het leukste aan de wedstrijden is dat je op veel verschillende plekken komt.

Wat is je beste prestatie tot nu toe?
Toen ik scoorde tegen een Amsterdamse club. Ik sta in de defence (verdedigen). Bij ijshockey gebruik je Engelse termen voor de posities in het team. In de jeugd wisselden de posities van de spelers en was ik wel eens een center maar ik vond defence altijd het leukste. IJshockey is ook goed voor de sociale ontwikkelingen en weerbaarheid.

Wat wil je bereiken?
Ik wil graag professioneel ijshockeyer worden. Ik wil in het buitenland wonen en hoger gaan spelen. Mijn droomclub is de Blackhawks. Dit is een ijshockeyteam in Chicago.

Wat vind je het leukste aan jouw sport?
Alles! Iemand tegen de boarding beuken vindt ik erg leuk. Dit is een soort rand waar je tegenaan komt. Maar niemand kan pijn krijgen want je bent overal beschermd. Alleen de achterkant is niet beschermd. Daarom mag je ook niemand van achter een duw geven. Dan krijg je straf. Bij ijshockey is fairplay (eerlijk spelen) erg belangrijk.

 

Wie is jouw voorbeeld?
Patrick Kane is mijn voorbeeld. Hij is een speler bij de Blackhawks in Chicago en dit team speelt in de hoogste League. Hij kan heel hard schieten en scoort bijna altijd!

Wat is de hoogst haalbare wedstrijd is jouw sport? Zou je hier zelf aan mee willen doen?
In Nederland is het hoogst haalbare niveau de BeNe-league. In deze league mag je wel beuken. Eigenlijk heet dit in ijshockeytermen een bodycheck. Ik wil dit graag bereiken en dan nog verder doorgaan naar het buitenland en hier prof worden.

Heb je iets leuks meegemaakt met je sport?
Ik heb laatst 15-3 gewonnen. Omdat we goed zijn natuurlijk! Wat ook leuk was, was dat we met heel het team naar Leuven gingen. In Leuven is elk jaar een toernooi waar wij heen gaan, alleen hebben we de beker nog niet gewonnen. Maar dit jaar gaan we echt winnen.

Heb je andere sport of hobby’s?
Ik heb geen andere sport. IJshockey is het leukst! Ik kan wel goed tekenen. En ik hou van gamen. Mijn favoriete spel is ijshockey spel. Ik speel dit zodat ik nog beter kan worden!

Interview door: Romy de Jong

-advertenties-

-goede doel-