DSC09841a wDe voorbije wijnmaand kende dus twee gezichten. Tot aan de laatste week heersten depressies met veel regen, bewolking en zachte nachten. Maar het slot was zeer zonnig met juist koude nachten.

Oktober pakte de draad van eind september verder op toen na een mooie (na)zomer depressies de overhand kregen. Vooral begin oktober viel er veel regen en ging tevens ‘het licht uit’: op een enkele dag na overheerste tot ver in oktober de bewolking. Het zag er daarom ook lang naar uit dat de hele maand een erg somber en nat karakter zou krijgen. Maar in de laatste week veranderde het weerbeeld en werd het gaandeweg zonniger. Vooral de laatste paar dagen haalde de wijnmaand een groot stuk van de opgelopen ‘zonneschade’ in. Wel werd het een stuk kouder, met name s’ nachts. Op de allerlaatste oktoberdag vroor het in onze stad, in het bijzonder op buurttuin Zoete Aarde, ook een beetje (-0,3), aan de grond werd het daar nog wat kouder: -1,1.

 

Verschil met vorig jaar is erg groot

Al met al valt oktober 2019 als tamelijk somber en erg nat te kenmerken. Slechts op één dag, de 13e, haalde het kwik de twintig graden. Hoe anders was dat vorig jaar! Toen beleefden we een van de warmste en zonnigste oktobers ooit met maar liefst 6 warme dagen en zelfs ook een zomerse dag als bonus. Hoewel de afgelopen week koud uitviel was oktober 2019 per saldo wél aan de zachte kant. Dat kwam dus vooral door de zachte, bewolkte nachten samenhangend met het depressie weer.

DSC09847a w  DSC09848a w  DSC09849a w 

November begint opnieuw met depressies

Meteen vanaf de eerste novemberdag is het weer afgelopen met de zon! Het raakt bewolkt en het gaat weer flink regenen. Wel gaat de temperatuur weer omhoog. Verderop in de week wordt het droger maar het ziet er voorlopig niet naar uit dat de zon een mooie comeback maakt. Vorig jaar kende november een bijkans zomerse opleving toen het op de 9e bijna 20 graden werd. Dat zit er dit jaar voor begin november niet in. Maar wie weet wat de laatste herfstmaand aan het eind nog in petto heeft!

Tekst en foto’s: Rob Oele

-advertenties-

-goede doel-