BoekenfestivalHet boekenfestival in het Stadstheater is inmiddels een niet meer weg te denken onderdeel van het Thrillerfestival. Dit jaar werd het alweer voor de elfde keer gehouden. Bezoekers konden kennismaken met een groot aantal schrijvers van Nederlandse en Vlaamse bodem.


Schrijvers van allerlei genres – waaronder thrillers, fantasy, romans en young adult - gaven acte de présence. Ook twee Zoetermeerse schrijvers verkochten hun boeken. Hilda Spruit, schrijfster van het young adult boek 'Geestverwanten' – waarvan volgend jaar deel 2 uitkomt – en Patrick Berkhof, schrijver en bedenker van de wereld Dizary, het levende systeem. Het tweede deel, 'Demonen van Myradé', verschijnt eind oktober en de boekpresentatie is 30 november in het Forum. Hilda Spruit interviewde Karin Hazendonk over haar nieuwe thriller 'Ongenadig'. Deze schrijfster uit Waddinxveen schrijft sinds 2013 en heeft inmiddels 6 boeken geschreven.

Hilda Spruit en Karin Hazendonk   Frida Moisto
 Hilda Spruit en Karin Hazendonk  Frida Moisto

 

In de kleine zaal werd de Zweedse schrijfster en verpleegster Frida Moisto geïnterviewd. Zij debuteert in Nederland met haar misdaadroman ‘Net Nitroglycerine’ over seriepersonage Lisa Engström. In Zweden is net het tweede deel verschenen. Deze innemende dame heeft haar boek via selfpublishing uitgegeven. Met spaargeld heeft ze 2000 exemplaren laten drukken en in hun kleine appartement opgeslagen. Via mond-tot-mondreclame verkocht ze binnen 3 maanden die 2000 boeken. Daarna werd ze opgepikt door een uitgeverij en werden nog veel meer boeken aan de man gebracht. Via uitgeverij Stortebeeker, opgericht door de zussen Sybesma, is Frida hier gekomen en is Nederland het eerste land, na Zweden, waar haar boek te koop is.

 

De MAX Gouden Vleermuis 2019

De MAX Gouden Vleermuis is een prijs voor het gehele oeuvre van een schrijver. Deze is in 2013 ingesteld door het bestuur van het Nederlands Thrillerfestival. De genomineerden voor dit jaar waren de Zuid-Afrikaanse schrijver Deon Meyer, de Vlaamse Hilde Vandemeeren, Corine Hartman, Esther Verhoef, Simone van der Vlugt en Jacob Vis.
Tijdens een speciale editie van Boek en Meer ging presentator Laurens de Groot dieper met de schrijvers in op hun methoden van schrijven, waar ze hun ideeën en inspiratie vandaan halen en hun rituelen terwijl ze aan het schrijven zijn.
Jan Slagter, baas van omroep MAX, maakte daarna de winnaar bekend van de oeuvreprijs van dit jaar. Esther Verhoef is door een vakkundige jury uitgekozen om de Gouden Vleermuis te ontvangen naast een cheque van €5000,00.
Nieuw dit jaar was ook de Kids Gouden Vleermuis. De eerste winnaar van deze prijs was Marli Koen, die met haar thrillerverhaal ‘The Devil’ de trofee veroverde.

 

Boek en Meer  Esther Verhoef  Marli Koen winnaar 
 Boek en Meer en de genomineerden  winnares Esther Verhoef  winnares Marli Koen

 

Klik hier voor meer foto's van Gerard van Warmerdam.

 

Tekst: Marije Ronteltap
Foto's: Marije Ronteltap en Gerard van Warmerdam

-advertenties-

-goede doel-