nelson mandelabrug zoetermeer 1Zoetermeer kent unieke architectuur waar de meeste mensen onwetend langslopen. Meer weten over welke architectuur Zoetermeer rijk is? In de serie ‘Het gebouw van de maand’ van Architectuur Punt Zoetermeer deze week de overdekte fiets- en voetgangersverbinding De Nelson Mandelabrug.


mandelabrug zoetermeerDe Nelson Mandelabrug, de verbinding tussen de wijken Driemanspolder en Rokkeveen is in 1992 speciaal ontworpen voor de Floriade. Voor het inrichten van deze hoogst prestigieuze tuinbouwtentoonstelling werd gezocht naar spraakmakende ontwerpen en kunstvormen. Naast een aantal kleinere objecten waren er twee landmarks: De Kolossos van Rob Scholte (jammer genoeg is dit kunstwerk later verbrand) en de Nelson Mandelabrug.
Architect Johan Bak tekende voor deze tuinbouwtentoonstelling een brug van 180 meter met een geheel glazen overkapping met blauwe en gele panelen. Deze kleuren zijn verwerkt in het gemeentewapen van Zoetermeer.


Er wordt vaak gesproken over de Mandelabrug in termen van lelijk en mooi. Zo is de brug verkozen tot een van de lelijkste plekken van Nederland en werd door het merk Vans een t-shirt geproduceerd met de afbeelding. Dat viel eigenlijk samen met een verloedering van kantoorgebouwen in de directe omgeving.
En dat is jammer. Wie goed kijkt komt tot woorden als spraakmakend, iconisch, indrukwekkend. Deze brug is meer dan een functionele verbinding tussen twee wijken, dit is een landmark. Iedere Zoetermeerder, iedere gebruiker van de A-12 kent de brug. En de vraag is of het niet tijd wordt voor een herwaardering van deze verbinding tussen de wijken. De brug wordt binnen een paar jaar onderdeel van een gebied dat de naam De Entree heeft gekregen en zal in een geheel andere setting komen te staan. Oude kantoorgebouwen worden gesloopt en herontwikkeld en er komt een levendige woonwijk met ongeveer 4.500 woningen. Het zou mooi zijn als de gemeente Zoetermeer, de eigenaar van de brug, ervoor zorgt dat de Nelson Mandelabrug in dit nieuwe stukje Zoetermeer een prominente blikvanger blijft.

 

Het gebouw van de maand is gekozen door ArchitectuurPuntZoetermeer. Kijk voor meer informatie over architectuur in Zoetermeer en de architectuuragenda op
ArchitectuurPuntZoetermeer.nl of op Facebook.

 

Tekst: Anke van As
Foto’s: Dick Valentijn

Meer over de Mandelabrug lezen? Bekijk onze straat in beeld: Nelson-Mandelabrug

Alle afleveringen van 'Gebouw van de Maand' kunt u hier terug vinden: gebouw-van-de-maand

-advertenties-

-goede doel-