slagroompatronenDe verkoop van lachgas wordt in Zoetermeer beperkt, maar niet volledig verboden. Lachgas kan schadelijk zijn voor de gezondheid en voor overlast zorgen. Het gebruik van dit gas lijkt in het uitgaansleven toe te nemen.


De gemeente Zoetermeer wil nog geen totaal lachgasverbod, dit is lastig omdat lachgas geen verboden product is en ook wordt gebruikt voor bijvoorbeeld het maken van slagroom. Burgemeester Aptroot: “We verbieden het op straat verkopen van lachgas ná 19 uur ’s avonds. Op evenementen kunnen we per evenement bekijken of een verbod nodig is, zo is het voor ondernemers op bijvoorbeeld een foodtruckfestival vervelend als er een totaalverbod komt. Dan mag je ook geen lachgaspatronen meer hebben voor het maken van slagroom”.

 

Gebiedsverbod

Net als bij alcohol gebruik kan er ook een gebiedsverbod ingesteld worden voor het gebruiken van lachgas. Dan mag in een bepaald gebied geen lachgas meer gebruikt worden. Er zijn nu nog geen gebieden bekend die in aanmerking zouden komen voor een dergelijk lachgasverbod, maar de mogelijkheid wordt wel opgenomen in de APV.

 

Subsidie voorlichting

Naast het verbieden of beperken van het gebruik van lachgas, wil het college jongeren in Zoetermeer voorlichting geven over de gevaren van deze nieuwe softdrug. Twee partijen ontvangen subsidie om de jongeren voorlichting te geven, dit zijn Indigo Preventie en Stichting Chris en Voorkom. Daarnaast bespreken ook de jongerenwerkers van Buurtwerk de nadelige effecten van het gebruik van lachgas met jongeren.

-advertenties-

-goede doel-