20191015 12638Veel bezoekers van het Stadshart zochten dinsdag 15 oktober onverwacht wat onzeker hun weg met behulp van een witte stok en geleidestroken. Door de verduisteringsbril zagen zij plots niets meer en konden ervaren hoe een blinde zijn weg moet zoeken.

20191015 12635Gelukkig waren er voldoende begeleiders aanwezig die de mensen de goede richting op konden sturen en ervoor waakten dat er geen ongelukken gebeurden. “Het is echt heel eng!”, aldus één van de deelnemers, “Na een paar meter is je richtingsgevoel compleet weg, ik had geen idee meer in welke richting ik liep!”.

Wereldwijd wordt op de Dag van de Witte Stok aandacht gevraagd voor de positie van blinden en slechtzienden in het verkeer. De Toegankelijkheidsraad van Zoetermeer nam het initiatief om mensen zelf te laten ervaren hoe het is om over een zebra veilig naar de overkant te lopen met behulp van een taststok en een ervaringsbril.

Ook gaven zij veel uitleg aan voorbijgangers over bijvoorbeeld het belang van de geleidestroken. “Door de geleidestroken te voelen kan een blinde vrijwel zelfstandig de weg vinden. Dit is zó belangrijk, stel je voor dat je voor elke boodschap hulp nodig hebt! Maar het is dan wél nodig dat de stroken vrij zijn van obstakels zoals fietsen en dozen enz. Iemand met een visuele beperking struikelt daar gemakkelijk over”.

-advertenties-

-goede doel-