20181117 1153Het Stadshart maakte eerder deze week bekend dat de Pieten bij de jaarlijkse Sinterklaasintocht niet langer zwarte of bruine Pieten zullen zijn, maar roetveegpieten. Dit zorgde voor veel emoties bij Zoetermeerders, voor- en tegenstanders lieten van zich horen op social media.

Marko heeft begrip voor de verandering: “Verandering is van alle dag en zal geleidelijk plaatsvinden. Gedwongen doorvoeren geeft een hoop frustratie en weerstand.” Ook Ed vind het standpunt van het Stadshart begrijpelijk: “Voor kinderen is straks niet meer te volgen waarom er op tv roetveeg Pieten rondlopen en in de steden zwarte Pieten. Dus voor de kinderen is het beter als er 1 lijn wordt aangehouden.” JJ wil het feest bij de kinderen houden: “De meeste volwassenen zijn bang dat het geen leuk feest meer wordt, volwassenen vinden het jammer dat dit onderdeel wat herkenbaar is uit de eigen jeugd verdwijnt. Maar dit draait helemaal niet om volwassenen. Laat de kinderen een leuk feest vieren en de volwassenen er alleen voor zorgen dat het een verantwoord feest is.”

Maar Nadia is teleurgesteld: “Zeer jammer dit. Ik had met mijn zoontje naar de intocht in het stadhart willen gaan juist omdat NTR alleen roetveegpieten doet. Voor mij nu dus een reden om niet naar de intocht in het stadshart te gaan.” Gerhard: “Gewoon niet gaan kijken, dan is het volgend jaar misschien weer een gewone intocht!”

En Marjolein zegt: “Ik heb geen probleem met roetpieten, maar wel met het vervangen van zwarte piet. Misschien wordt het toch eens tijd dat er beseft wordt dat zwarte piet juist staat voor de bevrijding en niet voor onderdrukking.”
Veel vrijwilligers vragen zich af of ze nog mee willen doen met de intocht. Victor : “Waarom ik niet meer meeloop, is omdat de meeste van mijn Pieten makkers, hebben afgehaakt. Ik wijs een ander concept niet af, mits het de traditie in belangrijke mate in stand houdt. Roetveegpiet kan best goed en daardoor minder herkenbaar geschminkt worden.”

 

Geen dwang vanuit gemeente

Eduard Helwig, manager Stadshart: “Er is inderdaad overleg geweest over de kleur van de Pieten. De gemeente heeft ons vriendelijk verzocht om rekening te houden met de NTR richtlijn. Daar was absoluut geen dwang bij, maar ging in goed overleg. Wij hebben toen het organiserend comité gevraagd om zoveel mogelijk aan het verzoek van de gemeente tegemoet te komen en daarbij vermeld dat andere kleuren ook mogelijk zijn en dat kan geel, paars en van alles zijn.”

 

Reactie van gemeente

Burgemeester Aptroot gaf maandag tijdens de raadvergadering al aan 'zich niet te willen mengen in de discussie rond de zwarte Pieten'. Aptroot: "Wij willen gewoon, net als elk jaar, een leuk kinderfeest".

Volgens de gemeente ligt het besluit over de kleur van de Pieten bij de organisatoren van de intocht. Wel is er gesproken over de NTR-richtlijn. Perswoordvoerder gemeente: “Wij vinden het goed om te vernemen dat de organisatie van de Zoetermeerse sinterklaasintocht kiest om nu ook roetveegpieten toe te voegen aan de traditionele pieten.”

-advertenties-

-goede doel-