20191010 12487In het Stadhuis-Forum te Zoetermeer werd vandaag het landelijke Convenant Preventie Woninginbraken getekend door bouwmarkten en overheid. Burgemeester Charlie Aptroot is landelijk ambassadeur Aanpak Woninginbraken en ontving alle partners in de Raadzaal.

20191010 12484Het aantal woninginbraken daalt in de afgelopen jaren, toch is er nog altijd veel aandacht nodig voor deze criminaliteit, die hoge impact heeft op de betrokkenen. Burgemeester Aptroot: “Helaas hebben mijn vrouw en ik ook te maken gehad met inbraak en hebben zelf ervaren wat voor een grote impact dat heeft op je leven. In gesprek met mensen die een inbraak hebben meegemaakt hoor ik ook steeds weer dat de psychische schade, dat je je niet meer veilig voelt in je eigen huis, nog groter is dan de materiële schade”.

Vooral in de donkere maanden van het jaar wordt er nog steeds veel ingebroken in huizen. De achterdeur blijkt hierbij populair, in 39% van de gevallen komen inbrekers binnen via de achterdeur, blijkt uit onderzoek. De gevolgen van woninginbraak zijn vaak zeer ingrijpend. Daarom maken bouwmarkten, ijzerwarenspeciaalzaken, overheid en politie zich sterk om woninginbraak te voorkomen. Het Convenant Preventie Woninginbraken bevestigt het gemeenschappelijke doel het aantal woninginbraken verder te verminderen. Daarom komt er meer aandacht voor het belang van goede sloten en andere inbraakwerende maatregelen.

Goed hang- en sluitwerk, anti-inbraakstrips en goede verlichting verlagen de kans op woninginbraak aanzienlijk en maken de woning daarmee minder interessant voor inbrekers.

Sybren van der Velden, landelijk projectleider Woninginbraak en Heling bij de politie zegt over het convenant: “Een inbraak in je woning heeft heel veel impact. Want wie wil er nou dat een wildvreemde je huis openbreekt, de boel overhoop haalt en je spullen steelt. Vaak ook nog dierbare spullen met een grote emotionele waarde. Je kunt zelf veel doen om een inbraak in je woning te voorkomen. Dat begint met goed hang- en sluitwerk op deuren en ramen. De samenwerking met de bouwmarkten helpt daarbij. Want veiligheid creëer je samen!”

Ook Charlie Aptroot, burgemeester Zoetermeer en landelijk ambassadeur Aanpak Woninginbraken is te spreken over de samenwerking: “Als landelijk ambassadeur Aanpak Woninginbraken pleit ik altijd voor een gezamenlijke aanpak. Alleen door goede samenwerking kun je echt een vuist maken tegen deze vorm van criminaliteit. Het aanschaffen van goed hang- en sluitwerk is hierbij cruciaal. De samenwerking tussen veiligheidspartners en de bouwmarkten juich ik daarom toe.”

 

20191010 12483Betere voorlichting

De ondertekenaars van het convenant gaan hun klanten beter voorlichten over gecertificeerde sloten en andere inbraakwerende maatregelen. Op die manier helpen zij het aantal woninginbraken terug te dringen en woningen minder aantrekkelijk te maken voor inbrekers. De belangrijkste tips om woningen beter te beveiligen, zijn:

  • Gebruik goedgekeurde sloten en sluitingen op (garage)deuren, ramen en lichtkoepels. Deze herken je aan het SKG®-logo met 2 of 3 sterren.
  • Zorg voor een anti-inbraakstrip bij je voor- en achterdeur. In bijna de helft van de inbraken (44%) wordt een koevoet of schroevendraaier gebruikt. Met anti-inbraakstrips is dat niet zomaar meer mogelijk.
  • Maak het makkelijk om te zien wie er voor je deur staat, met glas naast de deur of een deurspion. Dit is een klein gaatje in de deur met een lens waar je doorheen kan kijken. Er zijn ook digitale deurspionnen, waarbij je op een beeldscherm ziet wie er voor de deur staat.
  • Zorg voor goede buitenverlichting. Bijvoorbeeld een lamp met schemerschakelaar of bewegingssensor. Denk ook aan het pad achter je huis.

    Voor meer informatie en om te lezen wat je nog meer kunt doen om woninginbraak te voorkomen, ga je naar www.maakhetzeniettemakkelijk.nl/woninginbraak

 

Ondertekenaars

Het Convenant Preventie Woninginbraken is een initiatief van het ministerie van Justitie en Veiligheid en is ondertekend door de politie, het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid, Stichting Nationale Inbraakpreventie Weken, de Vereniging van Winkelketens in de Doe Het Zelf branche, Bauhaus, DESTIL Prolians, DGN Retail (HUBO, Multimate), Ferney, Hornbach, Intergamma, Kluswijs, Nicovij (Profnorm, E-Norm en Lockmasters), Praxis, Quofi en Transferro (Probin).

 

Huurwoningen

Woningbouwcorporaties hebben zich nog niet aangesloten bij het Convenant, maar proberen dit vaak wel als richtlijn te nemen. Woningcorporatie Vidomes volgt het Politiekeurmerk Veilig Wonen zoveel mogelijk bij groot onderhoud. Ook kijken ze naar mogelijkheden om de directe woonomgeving veiliger te maken bij een onveiligheidsgevoel in de buurt. Toch moet vaak een keus worden gemaakt en kunnen niet alle kostbare of ingrijpende maatregelen die nodig zijn om volledig te voldoen aan het keurmerk worden uitgevoerd.

-advertenties-

-goede doel-