foto Promotie ErasmusDe KNSB-schaakcompetitie op 9 zaterdagen is weer van start gegaan. De twee Zoetermeerse schaakclubs Promotie en Botwinnik gingen van start in de eerste ronde, een thuiswedstrijd voor de Zoetermeerders.

Zoetermeer Actief schaak copy copy copy copy copyIn de KNSB-competitie schaken in Nederland zo’n 3000 schakers enthousiast op 9 zaterdagen overal in Nederland. In Zoetermeer gebeurt dat in het wooncentrum aan de Gondelkade 33, naast het station de Leyens, bij de schaakclubs Promotie en Botwinnik die hier samen hun wedstrijden spelen. Promotie 1 was vorig jaar heel fraai tweede geworden van de 3e klasse, en Botwinnik was zonder puntverlies kampioen geworden van de 4e klasse. Dit jaar spelen beide teams in KNSB klasse 3.

Naar rating van de KNSB staat Promotie (teamrating 2072) op de derde plaats en Botwinnik (teamrating 1978) op de zevende plaats van de 10 teams. Botwinnik moest vandaag zijn thuiswedstrijd spelen tegen DSC2 uit Delft (met teamrating 2118 de grootste favoriet voor de eerste plaats) en Promotie kwam uit tegen Erasmus uit Rotterdam (met teamrating van slechts 1898 muurvast op de 10e plaats).

  

Maar helaas voor Promotie zijn de ratings geen garantie voor de wedstrijden, want Promotie kwam niet verder dan 4-4. De twee Erasmusschakers met de laagste ratings wonnen beiden. Aan de overige borden stonden de schakers van Promotie er redelijk tot goed voor, maar helaas onderschatte Maarten van Zetten wat Eric Hoogenes met loper, koning en pion op links nog kon doen, en na het halen van de dame was de derde nederlaag een feit. Gelukkig stonden daar 3 winsten tegenover. Jan Willem Duijzer behaalde de dagprijs door een prachtige aanval met dame, toren, loper en in de hoofdrol een niet meer te stoppen pion op de zevende rij. Ook Bernard Bannink wist prachtig met een randpion door te breken naar een winnende dame en Paul vd Werve won halverwege de partij een kwaliteit en later de partij. Daar kwamen nog twee remises bij voor 4-4.

Ook kon de grote favoriet DSC2 niet zo maar eventjes van Botwinnik winnen. Het ging lange tijd gelijk op en bij de eerste tijdnoodfase na 40 zetten was DSC2 nog steeds niet verder gekomen dan vier remises. De vier nog strijdende Botwinnikers leken ook de tijdnoodfase goed te hebben overleefd en ook Wouter Bik en Rogier Zoun pakten prima remises. Maar na taaie tegenstand van Arno van der Lubben (rating 1888) kwam Bram vd Velden (2184) in het verre eindspel eindelijk op beslissende materiële voorsprong, terwijl Merlijn Albers (1712) tevergeefs probeerde om zijn twee paarden van een enigszins bouwvallige stal te halen, die toen vervolgens ten prooi vielen aan de fraai opgestelde 'cowboys' van Joram op den Kelder (2288), zodat de wedstrijd uiteindelijk toch een winst van 3-5 werd voor DSC 2. De volgende thuiswedstrijd van de Zoetermeerse schaakclubs is op zaterdag 23-11-2019 en begint om 13 uur.

Tekst: Bram Doeves

-advertenties-

-goede doel-