eenzaamheid weekOok dit jaar doet Zoetermeer weer mee aan de Week tegen Eenzaamheid. De gemeente en een aantal (welzijns)organisaties vragen in die week extra aandacht voor eenzame stadsgenoten. Van 1 tot en met 8 oktober, maar ook daarna, zijn er speciale activiteiten en acties.


Eenzaamheid is een onzichtbaar probleem: u kunt vaak niet aan iemand zien of die persoon eenzaam is. Bovendien zullen veel mensen het niet toegeven dat ze zich eenzaam voelen, want er rust nog steeds een taboe op het onderwerp. Toch komt het veel voor. Uit cijfers van de GGD uit 2016 blijkt dat 45 procent van de Zoetermeerders tussen 19 en 64 jaar zich eenzaam voelt. Onder 65-plussers is dat 48 procent. Eenzaamheid kan ontstaan na een scheiding, verhuizing of sterfgeval, maar soms ontstaat het geleidelijk door het langzaam wegvallen van een netwerk om op terug te vallen.
“Met alle aandacht voor de Week tegen Eenzaamheid maken we het probleem beter zichtbaar, zodat mensen beseffen dat ze er wat tegen kunnen doen. Voor zichzelf of voor anderen in hun omgeving. We kunnen mensen op ideeën brengen en inspireren”, aldus wethouder Ingeborg ter Laak, die onder meer zorg en welzijn in haar pakket heeft.

 

Goede buren

Het thema van de Week tegen Eenzaamheid is dit jaar ‘goede buren’, omdat buren heel belangrijk zijn bij de kleine eenzaamheid die dichtbij is. Een leuk initiatief is een lief- en leedstraat, waar iemand in de straat een potje met geld beheert om bijvoorbeeld iemand die jarig is een kaart te geven of een zieke een bloemetje.

 

Leuke activiteiten

Joke Mos, directeur van de Bibliotheek Zoetermeer, helpt graag mee aan de bestrijding van eenzaamheid, hoewel ze de term ‘eenzaamheid’ in de bibliotheek vermijden. “We proberen de term eenzaamheid zoveel mogelijk te vermijden. We willen dat mensen hier leuke dingen komen doen. Het is jammer dat het zo’n beladen term is, we zouden het taboe op eenzaamheid moeten doorbreken. Maar ik denk niet dat we dat bereiken door het woord zo nadrukkelijk te gebruiken.”
Leuke activiteiten zijn er genoeg in de bibliotheek. Er zijn een haak- en breiclub en een ukeleleclub, er is meer dan genoeg ruimte voor ontmoeting en er worden vaak activiteiten georganiseerd.

-advertenties-

-goede doel-