negatief zwemadviesEr geldt een negatief zwemadvies voor zowel de Speelvijver als het zwemstrand bij het Noord-Aa. Het zwemmen wordt ontraden vanwege blauwalgen. Er bestaat grote kans dat zwemmers last krijgen van huidirritatie en maag-/darmklachten.

De aanwezigheid van blauwalg maakte het eerder al zwemmers in de Speelvijver lastig. Nu is er blauwalg in de gehele Zoetermeerse Plas. Zwemmen is niet verboden, maar wordt wel ontraden vanwege de gezondheidsrisico's.

 

Niets helpt

Ondanks vele maatregelen in de afgelopen jaren steekt de blauwalg toch weer elke zomer de kop op. Er bevinden zich ultrasone boeien in het water, die de groei van de algen moet afremmen. Vorig jaar is er een proef gedaan met waterstofperoxide in de Speelvijver, waardoor het toen grotendeels lukte om deze speelplaats voor de kinderen vrij van algen te houden. Dit kan echter alleen op een beperkt, en afgeschermd oppervlak, de methode is niet geschikt voor een hele plas.

Wethouder Groeneveld zei eerder dit voorjaar dat ze maatregelen onderzocht om in ieder geval het strand van de Speelvijver schoon te houden. Zo zou het strand schoon gespoeld kunnen worden om de blauwalg weg te krijgen. Ook werd onderzocht of opnieuw een behandeling met waterstofperoxide mogelijk is, de resultaten van dit onderzoek zijn nog niet bekend gemaakt.

In de omgeving van Zoetermeer zijn nog wel mogelijkheden om te zwemmen, zoals bv bij Vlietlanden bij Leiden of de Bleiswijkse Zoom.

 

-advertenties-

-goede doel-