Paspoort-NLWie vanaf 9 maart 2014 een nieuw paspoort of ID-kaart aanvraagt, krijgt een reisdocument met een geldigheidsduur van tien jaar. Nu is dit vijf jaar. Dit geldt voor personen van 18 jaar en ouder. Voor personen tot 18 jaar blijft de geldigheid van deze documenten vijf jaar. Met deze wijziging veranderen ook de tarieven voor de aanvraag ervan.

De paspoorten en ID-kaarten voor volwassenen worden duurder. Voor een paspoort dat nu € 50,35 kost, betalen aanvragers van 18 jaar en ouder vanaf 9 maart € 66,96. Het nieuwe paspoort is dan wel twee keer zo lang geldig. Een ID-kaart voor volwassenen, die straks tien jaar geldig is, kost dan € 52,95 in plaats van € 41,90 nu. Oorzaak van de verhoging is de toename van het rijksdeel die het Ministerie van Binnenlandse Zaken oplegt. De kosten van een reisdocument zijn opgebouwd uit een rijksdeel en een gemeentelijk deel.

De prijs van een ID-kaart voor alle minderjarigen gaat omlaag naar € 28,36.

 

Afspraak maken

De aanvraag van een nieuw reisdocument kan alleen op afspraak. Een afspraak maken kan eenvoudig via www.zoetermeer.nl/afspraakmaken .

-advertenties-

-goede doel-