IMG 0773De Zoetermeerse fotografe Tanja Milolaza heeft een heel bijzonder fotoproject gemaakt om mensen met vitiligo in beeld te brengen. Deze nog vrij onbekende ziekte zorgt voor witte vlekken op de huid. In het project vertelt ook de Zoetermeerse Marjolein Swiers wat vitiligo voor haar betekent.

Marjolein Swiers (34) Zoetermeer

Ik kreeg vitilligo op drie jarige leeftijd, na de waterpokken. Het komt in mijn familie verder niet voor, ik ben de eerste met deze huidaandoening. Ik zou liegen als ik zou beweren dat er geen tijden waren waar ik het er verschrikkelijk moeilijk mee had. Ik probeerde de vlekken te verstoppen onder mijn kleding, Op foto’s poseerde ik standaard met mijn handen achter mijn rug.

Vooral de puberteit was erg zwaar, ik werd er regelmatig mee gepest, wat mij erg frustreerde en onzeker maakte. Op mijn 12e onderging ik lichttherapie om mijn vlekken te bestrijden, vitiligo zat ondertussen op al mijn gewrichten en mijn gezicht. Vooral mijn knieën waren helemaal wit.

Door tijdgebrek en verschillende overige activiteiten was ik op een bepaald moment hiermee gestopt. Vorig jaar september ben ik weer begonnen met lichttherapie en wederom is het resultaat verbluffend. Mijn oksels zijn zo goed als vitilligo vrij en dat geldt ook voor mijn knieën.

De vitiligo heeft mij wel harder gemaakt. Door de jaren heen heb ik een schild om me heen gebouwd. Ik huiver voor het moment dat mijn dochter de waterpokken krijgt, dit houdt me zeker bezig. De reden waarom ik deze shoot heb gedaan is om duidelijk te maken dat iedereen uniek is en er mag zijn. Ik wil ophouden met mij te verschuilen en me laten zien zoals ik ben, met vitiligo...

IMG 0835  IMG 1048 

 

Kracht, humor en zelfbewustzijn

JVE 6Met haar foto’s wil Tanja een verschil maken door mensen te laten nadenken, voelen. Project Vitiligo stond al langere tijd in haar agenda, maar toen ze er eenmaal aan begon, groeide het enthousiasme, van haarzelf én de modellen. “De serie bestaat uit individuele portretten. De modellen hebben allen gereageerd op mijn oproep op sociaal media om te poseren. Verschillende achtergronden, gender en leeftijden - en ze hebben allemaal vitiligo. Samen zijn we dit project aangegaan.”

 

   


De foto’s zijn prachtige, unieke beelden geworden en stralen kracht, humor en zelfbewustzijn uit die de geportretteerden absoluut hebben. Ook hebben ze hun persoonlijke verhaal gedeeld. Deze verhalen vormen, naast de beelden, een belangrijk onderdeel van het geheel en geven de foto’s een persoonlijke, intieme touch. Veel modellen hebben problemen ervaren door hun huidaandoening, omdat ze anders zijn, niet voldoen aan het schoonheidsideaal. Maar de verhalen en foto’s laten juist de mensen achter de vitiligo zien, hun kracht en waarde.

 

 

Bekijk de volledige serie foto's en verhalen op: https://www.tanjaworldphotography.nl/vitiligo-2019/

 

Foto's door: Tanja Milolaza, foto links door Jeroen Verbiest

-advertenties-

-goede doel-