meerpolder google mapsEr is geen draagvlak en geen budget voor boerenlandpaadjes in de Meerpolder. Na een motie van GroenLinks, juni 2015, is onderzocht wat de mogelijkheden zijn voor boerenlandpaadjes (onverhard) en kerkenpaadjes (verhard) in de polder.

De Meerpolder is beschermd natuurgebied en bijna geheel in bezit van particulieren, onder wie vele boeren. De boeren staan niet positief tegenover de paadjes dwars door de polder voor fietsers en wandelaars. Ook de structurele bijdrage van €150.000, om de paadjes te onderhouden en de boeren te compenseren voor het gebruik van hun grond, kan nu niet worden vrij gemaakt bericht de gemeente. De Meerpolder ligt ten noorden van Zoetermeer, tussen Zoetermeer en Stompwijk in.
Op dit moment is er nog wel een weg van de NAM door de Meerpolder, maar de NAM heeft laten weten deze weg binnenkort op te heffen. Zij hebben de weg niet meer nodig. Voor deze weg wordt door de NAM de grond onder de weg gehuurd van een groot aantal boeren. Deze huur wordt opgezegd en het asfalt verwijderd.

 

Weidevogelkerngebied

Daarnaast loopt het traject voor het ontwikkelen van een weidevogelkerngebied in de Meerpolder. Hiervoor zijn percelen van de Provincie Zuid-Holland beschikbaar, die op dit moment nog verspreid in de polder liggen. Onderdeel van het project is deze percelen door middel van (vrijwillige) kavelruil aan elkaar te koppelen, zodat een robuuster weidevogelgebied ontstaat. Op dit moment worden hierover gesprekken gevoerd met agrariërs.
Mogelijk zou hieruit nog afspraken kunnen volgen voor de boerenlandpaadjes, maar dan moet wel rekening gehouden worden met de weidevogels, die niet verstoord mogen worden door recreatie.

 

Foto: Meerpolder, bron Google Maps

-advertenties-

-goede doel-