In 'Groen gedacht' deze week aandacht voor schooltuintjes bij 'De Zoete Aarde'. Oftewel: hoe schaarste creatief maakt.Logo Groen gedacht

Op een zekere dag kwam vrijwilligers van wijktuin Broekwegzijde ter ore dat wijktuin Broekweg zou moeten sluiten… Geen schooltuintjes meer? De alarmbellen gingen af. Actie eind 2013 volgde: minimuffins gebakken met pompoen van de tuin en samen met schoolkinderen van de Elzenhoek en de Prinses Margriet aangeboden aan burgemeester Charlie Aptroot en gemeenteraad. Het lijkt inmiddels al zo lang geleden…

Veel veranderd

Sinds in juni 2015 Stichting Zoete Aarde is opgericht en is er veel veranderd in deze Zoetermeerse wijktuin. Voor de schooltuinen is minder grond beschikbaar maar…. er is wel een prachtig stuk grond met een oude schaftkeet waar vanuit de lessen verzorgd worden.  En nu is er naast de kruidentuin en de oude boomgaard, een bessentuin, een bloemenpluktuin, een kippenhok en een leuk speeltuintje met zand en stokken en een klimtoren. Het is leuk om te verzinnen hoe dingen anders en duurzamer kunnen. Zo zijn er dit jaar voor het eerst naambordjes, gemaakt in de ambachtenwerkplaats van Piëzo, vastgeknoopt met touw aan wilgenstokken. 

Naamstokken met uitlopers

Simone Langeveld van De Zoete Aarde: "Die stokken, dat is ook weer zo’n verhaal. Haalden we eerst stokken overal en nergens vandaan via de knotgroep Meer & Woud of de natuurtuin. Dit jaar hadden we ‘eigen oogst’. We hebben namelijk de gekapte populierenwindsingel vervangen door knotwilgen langs het slootje op de buurttuin. En, wow nu hebben we ons eigen gebruikshout! Waar een mens niet gelukkig van kan worden!

We hebben kromme stokken met bordjes eraan en we zijn er blij mee. Het staat gezellig en de kinderen vinden het ook helemaal prima."

 

 Naamstokken met uitlopers. Foto Simone Langeveld

Naamstokken met uitlopers

 

foto: Simone Langeveld

"Vorig seizoen was het super droog in de schooltuintjes en moesten we de plantjes de grond uit kijken. Kom op! Zeggen we als we gezaaid hebben. Het water was niet aan te slepen. Dit jaar hebben we lekker veel regen maar ook zon en warmte. Op dit moment schiet alles de lucht in en echt niet alleen al die lastige akker-onkruiden. Tuinbonen, bonenkruid, zonnebloem, goudsbloem, rucola, radijs, spinazie, krulandijvie en kropsla, de wortels zijn gezaaid, de sjalotten en uien zijn reuze bollen aan het worden en de aardappels, dat wordt dé verrassing. Het is het meest spannende moment voor de zomervakantie, de oogst van dit gele goud.

Deze week ging er veel mee naar huis in tas en bakjes. Sla, andijvie, radijs en rucola en bosjes goudsbloemen. En volgende week opnieuw. Voor na de zomervakantie zijn zomerknollen de grond ingegaan, de zonnebloem, maïsplantjes, prei, bietjes, courgette én stoksnijbonen."

 

Naamstokken als vogelverschrikker

 

foto: Simone Langeveld

 

 

 Naamstokken met uitlopers. Simone Langeveld Bonenstaken met CD aan een touwtje als vogelverschrikkers. Simone Langeveld

 

'Groen gedacht' wordt geschreven door meerdere mensen met het groene hart op de juiste plaats, deze week Simone Langeveld van De Zoete Aarde. Reacties naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

-advertenties-

-goede doel-