IMG 8320 logoJVE 6De Zoetermeerse fotografe Tanja Milolaza heeft een heel bijzonder fotoproject gemaakt om mensen met vitiligo in beeld te brengen. Deze nog vrij onbekende ziekte zorgt voor witte vlekken op de huid. Het was voor veel modellen dan ook een hele overwinning om zich voor de camera te tonen zoals ze zijn.

Tanja studeerde in juni 2018 als gecertificeerd vakfotograaf af aan de Fotovakschool te Rotterdam, maar is al haar hele leven gefascineerd door fotografie. Tanja: “In het onbewaakte moment schuilt vaak de best bewaarde foto. Juist die onschatbare momenten zoek ik op. Vergroot ik uit. Tot een beeld dat je bij blijft. Vooral portret fotografie vind ik machtig om te doen. Voor mijn vrij werk kies ik graag thema’s die ik als bijzonder ervaar. Ik wordt getrokken naar mensen die eigenaardig zijn. Ik hou van expressie, imperfectie en afwijkingen. Omdat het natuurlijk is. En echt. Portretfotografie zie ik als de kunst van het observeren. De zoektocht naar eigenheid en eigenzinnigheid van mensen.”

 

Kracht, humor en zelfbewustzijn

Met haar foto’s wil ze een verschil maken door mensen te laten nadenken, voelen. Project Vitiligo stond al langere tijd in haar agenda, maar toen ze er eenmaal aan begon, groeide het enthousiasme, van haarzelf én de modellen. “De serie bestaat uit individuele portretten. De modellen hebben allen gereageerd op mijn oproep op sociaal media om te poseren. Verschillende achtergronden, gender en leeftijden - en ze hebben allemaal vitiligo. Samen zijn we dit project aangegaan.”

 

Tanjaworld photography Daisy  Tanjaworld photography Sharista 


De foto’s zijn prachtige, unieke beelden geworden en stralen kracht, humor en zelfbewustzijn uit die de geportretteerden absoluut hebben. Ook hebben ze hun persoonlijke verhaal gedeeld. Deze verhalen vormen, naast de beelden, een belangrijk onderdeel van het geheel en geven de foto’s een persoonlijke, intieme touch. Veel modellen hebben problemen ervaren door hun huidaandoening, omdat ze anders zijn, niet voldoen aan het schoonheidsideaal. Maar de verhalen en foto’s laten juist de mensen achter de vitiligo zien, hun kracht en waarde.

Bekijk de volledige serie foto's en verhalen op: https://www.tanjaworldphotography.nl/vitiligo-2019/

 

Foto's door: Tanja Milolaza, foto links door Jeroen Verbiest

-advertenties-

-goede doel-