bord parkeerplaatsIn de lezersvraag vroegen wij of de aangekondigde verhoging van parkeergeld in Zoetermeer een terechte bezuiniging is of een melkkoe van de gemeente? Ruim 3500 mensen werden bereikt met de lezersvraag, de 44 reacties waren zeer uiteenlopend.

De gemeente Zoetermeer wil het parkeren in het centrum fors duurder maken. Zowel het parkeren langs de weg (voor bezoekers) als voor vergunninghouders. Dit zou 6 ton op moeten leveren. Vergunninghouders betalen dan geen 16,- euro per jaar, maar 45 euro. Parkeren voor bewoners wordt dan 2,8 keer duurder.

Ed en Gina verbaasden zich dat parkeren voor bewoners ‘maar’ €16,00 per jaar kost. Gina: “€16!? Zo weinig om 24/7 daar te parkeren.. wauw.. vind die €45 per jaar nog weinig? “ Maar Gerrie is het daar niet mee eens: “Geen inwoner zou verplicht moeten zijn om betaald te parkeren bij zijn woning. Daar kies je niet voor, het wordt opgelegd door de gemeente. De gemeentelijke belastingen zijn al hoog genoeg.”
Veel mensen zijn bang dat de overlast van parkeren in de omliggende wijken erger wordt als het parkeren in het centrum duurder wordt. Ed: “Wat ik heel slecht vind is het betaald parkeren opschroeven. Zoetermeer wil haar centrum aantrekkelijk maken, dan moet je ook berekend zijn op mensen van buitenaf. Wat gaan mensen doen? Parkeren bij flats, of wijken dichtbij het centrum. Je verschuift het probleem dus naar de bewoners van de betreffende wijken. Handig?”

 

Woningen belangrijker dan parkeren

Wethouder Paalvast vindt het bouwen van nieuwe woningen belangrijker dan parkeren: “Zoetermeer heeft meer woningen nodig, de druk op de woningmarkt is groot. Door meer woningen te bouwen zal de parkeerdruk toenemen. Als we voor iedereen altijd een parkeerplek willen hebben, dan wil dat zeggen dat er voor veel Zoetermeerders geen woning zal zijn. En wij vinden wonen belangrijker dan parkeren.” De wethouder denkt dat in de toekomst niet iedereen meer een eigen auto zal hebben. “Er ontstaan nieuwe mobiliteitsconcepten, meer ov en bijvoorbeeld auto delen”.

-advertenties-

-goede doel-