20180619 130386Het is nog geen zomer, maar nu al is er blauwalg geconstateerd in het water van de Zoetermeerse Plas. Zwemwater.nl bericht dat er sinds 29 mei een negatief zwemadvies geldt voor blauwalg bij de Noord Aa speelvijver. Een waarschuwing wil zeggen dat zwemmen op deze plekken slecht kan zijn voor de gezondheid.


Het Hoogheemraadschap Rijnland beheert de waterkwaliteit, verzorgt de watercontroles en communiceert via borden in het Noord Aa-gebied. In de controle van 27 mei werd blauwalg geconstateerd in de speelvijver, het zwemstrand aan het Noord-Aa is op dezelfde dag ook gecontroleerd en goed bevonden.


Wat gaat college doen?

Jan Willem Schotel, raadslid VVD Zoetermeer is verbijsterd: “Nu al weer blauwalg in het Noord-Aa en het is nog niet eens zomer! Als dit zo doorgaat kunnen Zoetermeerders de hele zomer geen gebruik maken van de speelvijver.’’ De VVD Zoetermeer heeft aan het college de vraag gesteld wat zij gaan doen om de blauwalg nu echt effectief aan te pakken in het Noord-Aa.

 

Blauwalg terugkerend probleem

Blauwalg is al jaren een terugkerend probleem in de Zoetermeerse Plas, vrijwel elk jaar hebben bezoekers te maken met deze plaaggeest die vervelende klachten als diarree, maagklachten en huidirritatie kan veroorzaken. Afgelopen jaar werd de blauwalg in de Speelvijver op een nieuwe manier aangepakt: de speelvijver werd afgesloten met grote schermen die onder water de algen tegen hielden. Daarnaast werd gewerkt met waterstofperoxide bestrijding van de blauwalg, waardoor in de hete zomer van 2018 het water van de Speelvijver het grootste deel van de zomer vrij was van blauwalg.
Inmiddels is dit project afgelopen en zijn de schermen weer verwijderd. De resultaten van de proef met de schermen en waterstofperoxide zijn al wel bekend, maar nog niet openbaar gemaakt. Het college kon nog niet reageren op onze vragen over dit onderzoek en of er plannen zijn voor de verdere aanpak van blauwalg in de plas.

 

Bekijk hier eerdere artikelen over de blauwalg aanpak:

Waterstofperoxide-in-strijd-blauwalg

Terug-kijkend-dit-keer-strijd-tegen-blauwalg

-advertenties-

-goede doel-