'Groen gedacht': het Zoetermeers Actieve leven, bezien door een groene bril. Een soort ode aan de groene stad, die Zoetermeer ongetwijfeld nog is. Aandacht voor kansen die een groene stad biedt, maar ook voor bedreigingen: die groene stad blijft niet automatisch in stand. Deze week: wandelen langs het Groene Lint van Seghwaert op 9 mei.

 

Seghwaert: veertien vijvers, vijf parken, twee historische waterwegen, veel, héél veel groen. Soms ter grootte van een postzegel, soms uitgestrekt als een polderweide. 'De wijk van het kleinschalige woongeluk'  wordt het ook wel genoemd vanwege de intieme woonerven die Seghwaert als rechtgeaarde 'bloemkoolwijk' nog steeds heeft. Bewoners wonen er graag en vaak al heel lang.

 

IMGP2224 BenB4Bees in aanbouw

links:

B&B4Bees in aanbouw

 

rechts:

parkeeroplossing,ontleend aan het boerenerf

foto's: Bert Dekkers

IMGP2221 Parkeeroplossing ontleend aan het boerenerf

Seghwaert is ook: vrijwilligers(organisaties) die samenwerken in het 'Groene Lint'. Zij hebben, in alle verscheidenheid, gemeen dat ze er voor willen zorgen dat iedereen in de wijk mee kan doen, ongeacht herkomst, geaardheid of capaciteiten. Het mooie en gevarieerde groen van de wijk biedt daarvoor een mooie gelegenheid. 

Vijf jaar geleden startte de Hof van Seghwaert. Van daar uit is de samenwerking aangegaan met Buurtvereniging Seghwaert op Dreef, vervolgens met de Ichthuskerk, YMCA-Zoetermeer (denk aan de Huttenbouwweek) en kindcentrum 'de Touwladder'. Vrijwilligers zijn vaak ook op meerdere plekken actief: dat maakt samenwerken makkelijker. Vorig jaar kreeg de vergroening in de wijk nog een impuls door een upgrade van beide winkelcentra met fris 'poldergroen', uitgevoerd door kunstenares Anneliek Hollander. 

Op dit moment wordt er hard gewerkt aan een serie bijenhotels langs het Groene Lint: zie de column 'B&B4Bees' van 7 april. Een mooie verbinding tussen de Hof van Seghwaert en Buurttuin de Zoete Aarde, in stand gehouden met de inzet van veel vrijwilligers.

Komend jaar wordt het Groene Lint misschien nog van een extra schakel voorzien met 't Seghe Waert, voormalig verpleeghuis en toe aan een nieuwe bestemming: ook 'groen en sociaal'?

 

IMGP2230 t Seghe Waert

't Seghe Waert, mooie lokatie in het groen

 

foto: Bert Dekkers

 Wandelen langs het Groene Lint van Seghwaert

Jacqueline Gravestein, vrijwilliger bij de Ichthuskerk, nam het initiatief om op een lenteavond een wandeling langs het Groene Lint te organiseren. Donderdag 9 mei 19.30 uur organiseert Open Ichthus i.s.m. Bert Dekkers, voortrekker van het Groene Lint, de wandeling langs het Groene Lint. Maak kennis met een paar van de veertien vijvers, twee van de mooie parkjes en natuurlijk met de vrijwilligersorganisaties langs het 'Groene Lint'.

 

Ichthuskerk: startpunt van de wandeling

 

foto: Bert Dekkers

IMGP2215 Ichthuskerk

Verzamelen vanaf 19.15 uur met koffie of thee bij de Ichthuskerk aan de Parkdreef 258. De wandeling duurt ongeveer 1 ½ uur. Wandelervaring is niet vereist.

'Groen gedacht' wordt afwisselend geschreven door meerdere mensen met liefde voor de groene stad, deze week door Bert Dekkers, trekker van 'de Uitdaging voor Seghwaert/'t Groene Lint'.

Reacties en suggesties graag richten aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

-advertenties-

-goede doel-