Zoetermeer is een goede plek om in op te groeien. Dat blijkt wel uit het rapport dat studenten Pedagogiek van de Hogeschool Utrecht opstelden voor de uitreiking van de Jong Lokaal Bokaal. Zij bezochten gemeenten door heel Nederland om te kijken welke gemeenten het meest positieve jeugdbeleid voeren. De studenten spraken met vertegenwoordigers van de gemeente, professionals, maar vooral met jongeren zelf. Samen met een vakjury werden de winnaars bepaald. Zoetermeer is derde.

De jury richtte zich dit jaar vooral op de voor gemeenten uitdagende en moeilijke taak om de nieuwe jeugdwet in te voeren. De Jong Lokaal Bokaal kijkt hoe gemeenten met een positieve benadering de verandering aanpakken. En hoe zij jongeren betrekken bij het vormgeven van nieuw beleid. Een hele opgave voor gemeenten, waar ook Zoetermeer hard aan werkt. In het juryrapport staat hierover: “Aan alle verschillende organisaties en activiteiten is te merken dat het beleid van Zoetermeer erg gericht is op positief jeugdbeleid. Er wordt bijna overal wel gedacht aan de jongeren en de stem van de jongeren is hier dan ook erg belangrijk bij. Jongeren zijn de toekomst voor Zoetermeer en daar probeert de gemeente dan ook het beste uit te halen.”

Richten op de toekomst

pers-Mariette-van-Leeuwen-3Mariëtte van Leeuwen, wethouder Jeugd: “Wij zijn trots op onze derde plaats. Het is niet de eerste keer dat de gemeente in de race was voor de Jong Lokaal Bokaal. Al twee keer eerder werden we genomineerd en er is een duidelijke stijgende lijn te zien. In 2010 werden we voor het eerst genomineerd, toen eindigden we niet bij de eerste tien. In 2012 kwam de tweede nominatie, toen eindigden we wel bij de eerste tien en nu de derde plaats in de finale. We zijn dus goed bezig. We scoren goed op jongerenparticipatie, met onder andere onze jongerenambassadeurs en Meerpunt, ons centrum voor jeugd en gezin. Er is natuurlijk ook wat te verbeteren. Zo gaf de jury aan dat de achterban van de jongerenambassadeurs nog mag groeien. Dat geeft jongeren nog meer kansen om mee te doen. Een mooi punt om ons voor de toekomst op te richten.”

Felicitaties

Martin van Rijn, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, reikte op 20 januari de Jong Lokaal Bokaal uit. De winnaar van de Jong Lokaal Bokaal 2014 is de gemeente Zaanstad. Mariëtte van Leeuwen: “Graag feliciteer ik Zaanstad met de eerste plaats en de bokaal, maar ik waarschuw ze ook”, zegt ze lachend. “Zoetermeer blijft streven naar die eerste plaats Verder wil ik graag alle organisaties in Zoetermeer bedanken die zich inzetten voor een positief jeugdbeleid. Ik kan niet iedereen opnoemen, maar denk aan alle Meerpunt kernpartners, de jongerenambassadeurs, Floravontuur en scholen.”

-advertenties-

-goede doel-