Muzen Nelly smits kiek haket

Kiek Haket en haar vader, fotograaf: Nelly Smits

In het TERRATORIUM is van 27 april t/m 7 juli de expositie ‘De Muzen, kunst geïnspireerd op bijzondere ontmoetingen’ te zien. De expositie toont een weerslag van ontmoetingen tussen zeven kunstenaars en hun muze; een bijzonder, krachtig persoon.

Muzen Puck Swinkels VeroliqueHun verhalen werden in woord en beeld vastgelegd door zes fotografen en een tekstschrijver. De resultaten worden gepresenteerd in het TERRATORIUM. De expositie werd op vrijdag 26 april geopend door burgemeester Aptroot. Het idee voor de expositie is ontstaan tijdens een kunstenaarscafé bij TERRA, waarbij kunstenaars samenkomen om nieuwe projecten te bespreken.

Een van de initiatiefnemers is kunstenaar Verolique Jacobse. “Wat me direct aansprak in dit project is de sociaal maatschappelijke waarde die kunst óók kan hebben. De achterliggende gedachte van dit project gaat over mensen waar meestal ‘over’ in plaats van ‘met’ gepraat wordt. Zij krijgen nu een stem in beeld en woord. Hun verhaal toont het publiek waar kunst óók over kan gaan. Mijn neef Sam is mijn muze. Hij houdt, net als ik, heel veel van tekenen en schilderen. Het is zijn manier van mediteren en vormgeven aan de wereld. Sam heeft het syndroom van Down, maar tijdens het proces en het gezamenlijke werken aan dit project speelt dat totaal geen rol. We zijn gelijkwaardig aan elkaar en vinden elkaar in ons kunstenaarschap.”

 

Alert op kleine momenten

Fotograaf Nelly Smits legde twee ontmoetingen vast tussen kunstenaars en hun muzen. “Mijn eerste bezoek was aan kunstenaar Kiek Haket en haar vader. Kiek is mantelzorger voor haar oude vader die in hetzelfde huis woont als zij. Zij schildert haar vader voor dit project. Hij zit in zijn persoonlijke kamer en Kiek staat dicht bij hem met haar schildersezel. Er is heel weinig ruimte omheen.

Als fotograaf is dit een bijzonder project waarbij je alert moet zijn op kleine bijzondere momenten die de relatie tussen kunstenaar en muze laat zien. Ik vind het mooi om dicht bij kunstenaars en hun werk te zijn en het sociale karakter raakt me.”

 

Uit de comfortzone

Ook voor tekstschrijver Simone Langeveld is het een bijzonder project om te mogen vastleggen: “Verschillende muzen reageren anders op het mooie project, waarin een kunstenaar met zo veel persoonlijke aandacht een werk maakt. Vaak over de situatie waar de muze door pech of ongeluk in verkeert, maar zich in de eigen kracht bewonderenswaardig opstelt.”

 

De expositie ’De Muzen, kunst geïnspireerd op bijzondere ontmoetingen’ is te zien van 27 april t/m 7 juli in het TERRATORIUM, geopend van wo t/m zo van 13-17 uur (m.u.v. 30 mei en 9 juni) Adres: Dorpsstraat 12, 2712AK Zoetermeer (toegang gratis).
De expositie wordt mogelijk gemaakt door de Gemeente Zoetermeer en Cultuurfonds Zoetermeer.

 

Foto links: Puck Swinkels - Verolique

-advertenties-

-goede doel-

-Actie(F)tas-