Sven RuggenbergSven Ruggenberg is in januari 2019 gestart met zijn functie als Cultuurmakelaar en heeft in die tijd zijn draai weten te vinden. Sven stelt zich pro-actief op. Niet wachten tot er een aanvraag komt, maar in een vroeg stadium meedenken en ondersteunen.

Jaren lang was Sven Ruggenberg actief in het organiseren van grote evenementen, waaronder het Historisch festival. Hij is in dienst van het Cultuurfonds Zoetermeer en heeft daarmee naar eigen zeggen een ‘prachtbaan’. “Ik ben het aanspreekpunt voor alle culturele instellingen en mag mensen met elkaar verbinden, daar krijg ik enorm veel energie van”, zegt Sven met een brede glimlach.

Als Cultuurmakelaar geeft hij instellingen advies en denkt actief mee als het gaat om nieuwe aanvragen bij het fonds. Sven: “Vaak denken mensen dat het Cultuurfonds alleen een donatie doet aan instellingen, maar ook privé personen met een leuk cultureel idee of evenement zijn van harte welkom om een aanvraag in te dienen. Wat mij betreft mag dit veel vaker gebeuren want er zijn zoveel goede ideeën bij de Zoetermeerders. Het is zo zonde om die niet te benutten”. Hij benadrukt dat ook scholen voor ondersteuning bij hem kunnen aankloppen.

 

Over een andere boeg

Een goed voorbeeld van de pro-actieve houding en ideeën van Sven is het onderzoek dat gaat starten. Nu eens niet een onderzoek naar wat er allemaal binnen cultuur aangeboden wordt in onze stad, maar een onderzoek naar wat Zoetermeerders willen en verwachten aan cultuur in hun stad. Volgens Sven is dit waarschijnlijk nooit eerder gedaan en dat is opvallend, want hoe maak je een passend aanbod als het onduidelijk is wat de vraag is.

Ook al voelt Sven zich als een vis in het water in zijn functie, er zijn ook de nodige uitdagingen voor het Fonds. Het doel is om het aanbod van cultuur in Zoetermeer te vergroten. “Dit loopt best goed, maar ik zou dit nog veel groter willen zien. Meer initiatieven vanuit de scholen of mensen die prachtige kunst maken, maar dit zelden of nooit met het publiek delen. Maar ook frisse nieuwe ideeën, daar ben ik naar op zoek”.

De grootste uitdaging voor het fonds en daarmee ook voor Sven is de toekomst van het Cultuurfonds. Het Cultuurfonds is in gesprek met Fonds 1818 en de Gemeente Zoetermeer om te kijken naar hoe het budget van het fonds vanaf 2020 zo hoog mogelijk kan blijven.

-advertenties-

-goede doel-