'Groen gedacht': het Zoetermeers Actieve leven, bezien door een groene bril. Een soort ode aan de groene stad, die Zoetermeer ongetwijfeld nog is. Aandacht voor kansen die een groene stad biedt, maar ook voor bedreigingen: die groene stad blijft niet automatisch in stand. Deze keer 'Beroepen in het groen' op de Piëzo-talentenacademie.

“Wat voor dieren zien we hier op dit filmpje?”.  Eén kind steekt zijn hand op. Vogels? Nee, het zijn vleermuizen! En niet zomaar vleermuizen, maar vleermuizen in Zoetermeer. Zijn die dan niet gevaarlijk? vraagt een ander. Het is woensdagmiddag en het is tijd voor de Piëzo Talentenacademie in de Ambachtenwerkplaats in Meerzicht. Het onderwerp is 'Beroepen in het groen' en vandaag is Hendrik Baas te gast als stadsecoloog van Zoetermeer. Samen met zijn stagiaire vertelt hij van alles  over natuur in Zoetermeer. Die natuur is soms best wel bijzonder en Hendrik is daarom door de gemeente aangesteld om de natuur te onderzoeken en beschermen.

Vleermuizen

Onderdeel van deze natuur zijn de vleermuizen, wel zeven soorten. Ze leven vaak in spouwmuren en komen (zoals echte vleermuizen dat doen) ’s nachts naar buiten. De stadsecoloog onderzoekt en beschermt de vleermuizen. Hoeveel het er precies zijn weten we niet, maar hij denkt dat het er ongeveer 100.000 zijn. Dat is bijna net veel zijn als mensen (125.000)! De vleermuis heeft een voor de mens nobele taak, want hij eet per nacht wel 300 muggen. Dat scheelt de kinderen van de Piëzo Talentenacademie een heleboel muggenbulten.

 

De kids van de talentacademievanPiëzo 2019 talentenacademie groen meerzicht

Het dak van het stadhuis

Zoetermeer heeft meer bijzondere bewoners. Zo huist er op het dak van het stadhuis een slechtvalk. Deze roofvogel kan snelheden van bijna 400 km/u maken en is daarmee het snelste dier ter wereld. “Echt zo snel?”, wordt er gevraagd. Om de snelheid te demonstreren kijken de kinderen een filmpje waarin de slechtvalk het opneemt tegen een mountainbiker die van een wel hele steile berg naar beneden racet.

Hendrik vertelt dat hij op het dak van de gemeente een speciaal nest heeft laten maken en dat blijkt de slechtvalk heel prettig te vinden. Nu is het dier nog niet zo zichtbaar voor de bewoners van Zoetermeer, maar vanaf volgend jaar komt er een camera bij het nest.  Dan kan iedereen live volgen wat de slechtvalk allemaal op het dak van het stadhuis uitspookt.

 

Dracula

Moreno vertelt dat hij in het portiek van een flat wel eens een vleermuis heeft zien liggen. Toen hij dichtbij kwam, begon het beest opeens rond te vliegen en schrok Moreno zich een hoedje. “Hij had me wel kunnen bijten als een soort Dracula.” Hendrik Baas lacht. “Dat valt wel mee.” Vleermuizen bijten geen mensen, en al zouden ze dat doen, dan is het nog niet dodelijk. 

Gelukkig maar, want anders had het met dat beschermen wel wat minder gemogen.

Meer weten over Vleermuizen in Zoetermeer of een keer vleermuizen spotten? Kijk op http://www.vleermuisplatformzoetermeer.nl/.

Meer weten over de Piëzo Talentenacademie? Kijk op https://stichtingpiezo.nl/projecten/piezo-talentenacademie/ 

 

Bekijk alle afleveringen van 'Groen Gedacht' hier: groengedacht

-advertenties-

-goede doel-