20190417 6870

Zo-Oranje Jan Brouwer bij het Dobbe-eiland, waar elk jaar veel Koningsdag activiteiten zijn

Een Bellenblaasfestijn zal dit jaar de plaats in nemen van de Ballonnenwedstrijd, maar Koningsdag Zoetermeer blijft een groot feest voor jong en oud. De organisatoren van de Zoetermeerse Koningsdag, Wim Kokx en Jan Brouwer, zien uit naar het jaarlijkse koninklijke feest voor alle Zoetermeerders.

Wim Kokx; “Het goede vasthouden en wat nieuws erbij, dát is ons recept voor een geslaagde Koningsdag!” Wim en Jan weten waar ze het over hebben, zij organiseren Koningsdag in Zoetermeer nu voor de 11e keer. Jan Brouwer: “Vóór Zo-oranje was er eigenlijk niets in Zoetermeer, hier en daar een paar kleedjes. We wilden er een feest voor iedereen van maken en hebben ieder jaar een beetje uitgebreid.” Intussen is Zoetermeerse Koningsdag dan ook uitgegroeid tot een groot feest voor álle Zoetermeerders.

 

20180427 125832 20180427 125852

Bellenblaas

De Ballonnenwedstrijd wordt dit jaar niet meer gehouden. “Al hadden we al biologisch afbreekbare ballonnen, het komt toch allemaal in de natuur terecht. Dit wilden we niet langer”, aldus Wim Kokx. In plaats van de ballonnen komt er nu een Bellenblaasfestijn op het Dobbe-eiland. Met bellenblaasartiesten die enorme bellen de lucht in sturen, maar ook een eigen bellenblaas voor elk kind dat mee wil doen. Hier zal ook een wedstrijd aan verbonden zijn, maar wat dit precies inhoudt, wordt pas op Koningsdag zelf bekend gemaakt.

 

Nieuwe activiteiten

Naast vele activiteiten die elk jaar een groot succes zijn en dit jaar zeker ook terugkeren, zoals de levende poppenkast op het Dobbe-eiland, zijn er ook een aantal nieuwe activiteiten. Op het Dobbe-eiland komt een groot mechanisch springtouw, de Turbotouw generator.

Park Palenstein krijgt twee grote opblaasattracties voor de oudere jeugd. Een Sweeper en Spinning Chairs, die de jongeren een flinke uitdaging bieden.

 

20180427 125926Vrijmarkt en Markt

Koningsdag valt dit jaar op een zaterdag, er is dus ook de gewone markt op het Marseillepad. De plaatsen van de vrijmarkt op het Marseillepad worden opgevangen door extra vrijmarkt plaatsen in Park Palenstein. De vrijmarkt start om 8 uur ’s ochtends, veel mensen proberen al wel wat eerder aanwezig te zijn om een mooi plekje te bemachtigen. Wim Kokx: “We begrijpen dat mensen hun plekje veilig willen stellen, maar het is echt niet nodig om er al midden in de nacht te gaan zitten! Wij hebben de afgelopen jaren gemerkt dat je ook om half 8 nog prima een goede vrijmarktplaats kunt krijgen!”

Commerciële verkoop wordt geweerd van de vrijmarkt, zij kunnen een kraampje huren op de Oranjerbraderie in Stadshart of Dorpsstraat. Vanwege de voedselveiligheid is het ook niet toegestaan eten en drinken te verkopen op de vrijmarkt, maar verder mogen inwoners hun zolders en schuren leeg halen en van alles verkopen, zo beamen Wim en Jan.

 

Bekijk hier het volledige programma van Koningsdag: Programma-koningsdag

-advertenties-

-goede doel-

-Actie(F)tas-