20190418 6909

Wethouder Ter Laak reikt het nieuwe mantelzorgboekje uit

Mantelzorgers zorgen met veel liefde en toewijding voor een familielid, een vriend of een kennis. In de campagne ‘Jullie bijzondere band’ vraagt de gemeente Zoetermeer aandacht voor deze bijzondere mensen. Bij de aftrap van de campagne werden de eerste films en interviews van mantelzorgers gepresenteerd.

Wethouder Ingeborg ter Laak heeft veel bewondering voor de mantelzorgers en steunt de campagne van harte. Op de bijeenkomst in  2B Home, waar een aantal van de geïnterviewde mantelzorgers aanwezig waren, vertelde zij openhartig over haar eigen ervaringen. Ingeborg ter Laak: “Je kiest niet voor mantelzorg, je doet het gewoon. Ik heb dit zelf ervaren toen mijn schoonmoeder steeds meer hulp nodig had. Je rolt erin en gaat ongemerkt steeds meer taken op je nemen. Maar ondanks alle liefde en warmte was het wel een hele zware en intensieve tijd. Uiteindelijk ben ik trots dat ik het zo heb kunnen doen en haar die zorg kon geven, maar er waren echt ook momenten dat het me te zwaar werd en ik het even niet meer zag zitten”.

20190418 6898 20190418 6901

Mantelzorg heel belangrijk

Mantelzorgers zijn heel belangrijk, ongeveer 70% van de zorg wordt niet door professionals maar door mantelzorgers gegeven. Door omstandigheden kan iedereen mantelzorger worden, bijvoorbeeld als een kind ernstig ziek is of een zus of (schoon)moeder ouder wordt en niet meer helemaal voor zichzelf kan zorgen. De extra zorg die mantelzorgers geven is de bezegeling van hun bijzondere band met de persoon voor wie zij zorgen.

In filmpjes en artikelen vertellen de mantelzorgers de komende maanden hoe zij mantelzorger werden en hoe zij hieraan invulling geven. Op deze manier geven zij andere Zoetermeerders een inkijkje in hun wereld. Het eerste filmpje zal op Goede Vrijdag gepubliceerd worden, u kunt deze hier vinden: Mantelzorgers-aan-het-woord. Tijdens de aftrap van de campagne werd het eerste filmpje in de reeks vertoond en reikte wethouder Ter Laak het boekje met interviews uit aan één van de mantelzorgers, Leonieke Wiertz.

20190418 6902 20190418 6916

Samenspraak mantelzorgers

De afgelopen maanden hebben mantelzorgers meegedaan aan een samenspraaktraject met de gemeente. Belangrijkste vraag was: wat hebben de mantelzorgers nodig om het zorgen makkelijker te maken? Naar aanleiding van deze gesprekken is de gemeente aan de slag gegaan met concrete punten. Zo werd de informatie op de website beter toegankelijk en bleef informatie ook op papier beschikbaar. In het nieuwe boekje met interviews van mantelzorgers werden de middenpagina’s vrijgehouden voor informatie rondom mantelzorg.

Een andere belangrijke vraag die tijdens de samenspraak naar boven kwam was het regelen van respijtzorg: het tijdelijk overnemen van de zorg zodat de mantelzorger ook even kan ontspannen. Dit kan bijvoorbeeld met een logeerhuis, waarin degene die zorg nodig heeft een paar dagen goed verzorgd kan verblijven, zodat de vaste mantelzorgers een paar dagen weg kan.

-advertenties-

-goede doel-

-Actie(F)tas-