IMG 20190402 1158232421Kitty Legtenberg is verhalenverteller. Ruim 10 jaar geleden ontdekte zij haar passie voor het vertellen van verhalen. Speciaal voor 4 mei heeft zij een muzikale vertelvoorstelling gemaakt die men na de Dodenherdenking in het Wilhelminapark in het CKC kan bijwonen.

De voorstelling heet Joop en Jopie – Liefde en Verzet (We'll meet again). Haar verhaal gaat over haar grootouders, Joop en Jopie. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben beiden veel meegemaakt, waar naderhand niet of nauwelijks over gesproken werd. Door zelf onderzoek te doen, heeft Kitty een hoop weten te achterhalen. Zij wil dit – als verhalenverteller – delen met haar publiek. Zo hoopt ze dat er verhalen loskomen. Iedereen heeft wel iemand in zijn familie die de Tweede Wereldoorlog heeft meegemaakt.


Na de Dodenherdenking in het Wilhelminapark kan men doorlopen naar het CKC voor deze muzikale vertelvoorstelling, die om 21:00 uur begint. Kitty wordt tijdens haar verhaal muzikaal begeleid door Giny de Visser en Ton Vermeulen. Ze brengen nummers die uit de periode ‘40-'45 komen. Zelfs ‘We'll meet again’ van Vera Lynn ontbreekt niet. Verdere omlijsting van de voorstelling wordt verzorgd door kunstenaars van het CKC met hun kunstvoorwerpen, geïnspireerd door het boek ‘De Keuze’ van Joost Zwagerman.

 

IMG 20190402 120559749Theater Na de Dam

Deze unieke voorstelling maakt deel uit van het initiatief Theater Na de Dam. Deze stichting is in 2010 opgericht door theatermakers en filosofen Jaïr Stranders en Bo Tarenskeen. Zij maakten zich zorgen over het feit dat Dodenherdenking steeds minder belangrijk wordt. De gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog komen steeds verder de jonge generaties af te staan. Zo wordt het steeds meer een abstract iets in plaats van een herdenking voor de mensen die deze tijd nog daadwerkelijk hebben meegemaakt. Zij vonden theater een uitermate geschikt podium om deze periode niet te laten vergeten. Het is gebaseerd op een gebruik uit de jaren ’60 waarin na de Dodenherdenking toepasselijke teksten werden voorgelezen voor publiek. In 2010 startten zij met voorstellingen in 7 theaters rond de Dam in Amsterdam. Inmiddels is het uitgegroeid tot voorstellingen in 42 plaatsen in Nederland dit jaar.


Tekst en foto's: Marije Ronteltap

FOTO 20190409 154636

-advertenties-

-goede doel-

-Actie(F)tas-