schets markt en centraal parkOp onze lezersvraag ‘Hoe hoog moet de Stadhuistoren worden?’ plaatsten 35 mensen een opmerking op facebook. De meeste reageerders willen een niet al te hoge toren, zij maken zich zorgen over de parkeergelegenheid of vinden het niet passen in het Stadshart.

Het college heeft aangekondigd dat de nieuwe woontoren aan de Markt 60 tot 110 meter hoog gaat worden. De huidige Stadhuistoren is 55 meter hoog. Hoog genoeg volgens Desiree: “zo blijft t zicht mooi in balans en dat is ook fijn voor de mensen die daar nu wonen”. Theo stelt: “Moet niet veel gekker worden.. ze mogen niet zo hoog vanwege aanvliegroute Rotterdam Airport volgens mij. EN wat heeft die voorgestelde hoogte voor meerwaarde voor ons als inwoners van Zoetermeer ? Pure prestige ???”

 

'Staat allang vast'

Een aantal reageerders is van mening dat de hoogte ‘allang vaststaat’ en niet meer verandert. Mirjam: “Alsof dat niet allang vast staat ?”. Ren is het met haar eens: ”Je hebt er totaal niets over te zeggen”. Ook Nicole is niet vrolijk gestemd: “Als hij 110 meter wordt, komen er dure appartementen in, in t hogere segment. Zit toch niemand op te wachten? Lost ook de woningnood niet op. Maargoed de gemeente drukt het er toch wel door”.

 

Hoe hoger hoe beter

Niko denkt graag de andere kant op: “829 meter! Laten we gek doen, we bouwen gewoon de hoogste ter wereld. Lekker prestigieus: Biggest tower in Sweet Lake Village”. Maar Marcel bekijkt het vanuit financieel oogpunt: Vanuit kosten-baten is tot 70 m het efficiëntst. Wil je hoger dan wordt het pas vanaf 110 m weer interessant”.

 

Reactie gemeente

De gemeente laat in een reactie weten dat de hoogte van de woontorens nog niet vastgesteld is, college en raad moet hierover nog een beslissing nemen. "De twee nieuwe gebouwen moeten qua hoogte mooi passen bij het andere hoge gebouw dat hier staat: namelijk van De Kroon ( de voormalige Stadhuistoren). Bij de aanbesteding van de grond worden de ontwerpen onder andere beoordeeld op de hoogte-verhoudingen van de gebouwen ten opzichte van elkaar. Na de aanbesteding is de uiteindelijke hoogte bekend, maar deze moeten passen binnen de hoogtes van de concept Nota van Uitgangspunten."

 

Lees ook: Parkeergarage-onder-de-markt

 

-advertenties-

-goede doel-