100 jaar kiesrechtNog voor de zomervakantie krijgt de Zoetermeerse raadzaal een plaquette ter viering van 100 jaar kiesrecht in Nederland. Het initiatief voor dit gedenkteken komt van CDA-raadsleden Véronique Frinking en Esmee van Oudheusden. De plaquette wordt gemaakt door een Zoetermeers bedrijf of kunstenaar.

 

“Deze plaquette is een zichtbaar teken van ons recht om te kiezen en gekozen te worden in Zoetermeer,” vertelt Véronique Frinking. ” Nederland viert in 2019 het 100-jarige bestaan van het kiesrecht voor zowel vrouwen als mannen. “Het kiesrecht werd in 1917 aan mannen toegekend en pas twee jaar later - in 1919 - aan vrouwen,” vertelt Frinking. “Daarmee kreeg de democratie pas echt een volwaardige betekenis. De indieners van de motie (CDA, LHN, PvdA, D66, CU/SGP, GroenLinks, Zó! Zoetermeer en VVD) vinden het kiesrecht anno 2019 iets om te vieren en willen met dit gedenkteken hier ook in Zoetermeer concreet invulling aan geven.”

Positie vrouwen
Het herdenkingsteken wordt op 10 juli in 2019 in het Stadhuis geplaatst. En die datum is niet toevallig. Op 10 juli 1919 werd in de Eerste Kamer het wetsvoorstel van Hendrik Pieter Marchant aangenomen, waardoor vrouwen actief kiesrecht kregen en konden stemmen voor de Tweede Kamer, Provinciale Staten en gemeenteraden. “Daarmee geven we de positie van de vrouw in de politiek extra aandacht. Dat belang willen we ook zichtbaar laten zijn,” aldus CDA-fractievoorzitter Véronique Frinking.

-advertenties-

-goede doel-