Scènefotos Its a Mans World Fotograaf Eric van Nieuwland 2Na het succes van ‘I’m a Soulman’ komt producent The Legends opnieuw met een ijzersterk soulprogramma naar het theater. Dit keer met een theatrale ode aan de grootse soulzangers allertijden: James Brown, Stevie Wonder en Marvin Gaye.

Met hun muziek, rake teksten en meeslepende performances bepaalden zij de soundtrack van een hele generatie. Ondanks hun vaak zware leven wisten zij vanuit armoede en een maatschappij die hen afwees uit te groeien tot ware iconen.

Vocalisten Steffen Morrison en Yerry Rellum, beide bekend van The Voice of Holland, staan in deze productie het eerst samen op het podium. Op donderdag 14 maart is de voorstelling te zien in Stadstheater Zoetermeer.

Promobeeld Its a Mans World liggend fotografie Ferry Knijn Web  Scènefotos Its a Mans World Fotograaf Eric van Nieuwland 1 

Gevormd door de muziek

Na een drukke repetitieperiode ogen Morrison en Rellum allebei ontspannen. “Dat kan ook niet anders” vertelt Rellum, “Het is geweldig als je iedere dag de muziek van je helden mag zingen!” Morrison knikt instemmend. Beide zangers zijn opgegroeid met de soul van de jaren ‘70. Morrison: “Wat ik me vooral herinner van mijn jeugd is dat mijn vader altijd de lekkerste soulplaatjes opzette als er iets vieren was, maar óók als er iets te betreuren viel. Daardoor is de soulmuziek automatisch verbonden met alle hoogte- en dieptepunten in mijn leven. Het kon ook niet anders of ik moest en zou later zanger worden.”
Naast de liefde voor soulmuziek hebben hun achtergronden ook veel weg van die van Brown, Wonder en Gaye. Beide zangers zijn opgegroeid in een niet alledaagse gezinssamenstelling en met een andere huidskleur dan de meeste mensen om hen heen. Het verhaal van ‘It’s a Man’s World!’ is dan ook van alle tijden.
Rellum vertelt: “Mijn moeder was wat we tegenwoordig een bad-ass-woman zouden noemen. Ze was voor niemand bang en ze wilde altijd het beste voor haar kinderen. Op een dag kwam er een man in huis, mijn broer en ik kregen zijn naam en hij liet ons het leven zien. Hij nam ons mee naar de nieuwmarkt in Amsterdam waar we een wereld zagen van mensen die er allemaal het beste van wilde maken in het leven, maar die ook gevormd waren door struggles en tegenslag. Achteraf gezien is dat een heel leerzame periode geweest.” James Brown, Stevie Wonder en Marvin Gaye groeiden allemaal op in een moeilijke tijd, maar wisten zich hier uit te worstelen door de muziek. Gaye schreef een aantal indringende nummers over deze tijd zoals ‘Troubleman’. Wonder schreef in het nummer ‘Black Man’ over de diversiteit in de wereld. Morrison: “Al vroeg leerde mijn moeder me om me niet uit veld te laten slaan als zielige zwarte jongen. Ik denk dat dit aspect ook te maken heeft met mijn huidige succes als zanger. Get up and fight! was haar motto en daarmee heeft ze haar kinderen grootgebracht.” Rellum sluit hierbij aan: “Kijk dat is het mooie! En ook de kracht van de muziek. Het is nog steeds actueel door de manier waarop het verwoord is en door de manier waarop de mensen met elkaar omgaan. In feite is deze show ook een goedmoedig commentaar op de polarisatie van de huidige samenleving.”

De muzikale voorstelling ‘It’s a Man’s World!’ met Steffen Morrison, Yerry Rellum en de meest swingende soulband band van Nederland is op donderdag 14 maart te zien in Stadstheater Zoetermeer. Kaarten zijn te koop via www.stadstheater.nl

 

Fotograaf: Eric van Nieuwland en Ferry Knijn

-advertenties-

-goede doel-