20190209 4778Bijna 80 deelnemers deden zaterdag, in de aula van het ONC Parkdreef, hun uiterste best om het Groot Zoetermeers Dictee foutloos te maken. Maar de echte winnaar van de avond was Taalmaatje, die een cheque van €5.000,- euro in ontvangst mocht nemen, gesponsord door het bedrijfsleven.

20190209 4773De 12 zinnen van het Dictee werden voorgelezen door burgemeester Aptroot, die geduldig en nauwkeurig alle zinnen meerdere keren voorlas. Het Dictee was samengesteld door leerkrachten van de vier middelbare scholen in de stad: het Oranje Nassau College, het Erasmus College, Alfrink College en het Picasso Lyceum. Er zaten meerdere instinkers in, zoals przewalskipaard, coûte que coûte, tiramisu’tje, consciëntieuze, pecunia en archaïsmen. Ook de vervoegingen in het Dictee vroegen de nodige aandacht, zoals gefonduud, ge-e-mailde en vergrootten.

Voor de deelnemers was het weer even een retourtje examen, met alle tafeltjes netjes in rijen in de aula, zwetend om de zinnen goed op papier te krijgen. Na afloop van het dictee waren een aantal deelnemers positief gestemd en bijna zeker van een goede score, of zelfs 0 fout. Anderen vonden het dictee 'wel pittig'en waren minder zeker van hun uitslag. Deelnemers hadden zich in ieder geval goed voorbereid en menigeen had vele uurtjes geoefend op de spelling. Een 0 fout score werd niet gehaald bij dit eerste Groot Zoetermeers Dictee, de individuele winnaar, Rein Leentfaar, maakte 2 fouten. De beste teamprestatie was voor Team 'De Woordenaars' met gemiddeld slechts 5,8 fouten.

 

Steun voor Taalmaatje

Het Groot Zoetermeers Dictee werd georganiseerd door de Zoetermeerse Lionsclub Soetermare en De Meerbloem, met als doel Taalmaatje te steunen. Met het geld van het Dictee geeft Gilde SamenSpraak introductiecursussen aan startende taalmaatjes. De taalmaatjes helpen op hun beurt weer anderstaligen door te oefenen met Nederlands, of hen wegwijs te maken in Zoetermeer op allerlei gebieden. 

-advertenties-

-goede doel-