mz deboerderij3Cultuurpodium Boerderij is toe aan uitbreiding zodat het cultuurpodium weer voor een flink aantal jaren kan voorzien in de groeiende behoefte. Het college onderzoekt verschillende mogelijkheden, waarbij een nieuwbouw in de binnenstad de voorkeur heeft.

Wethouder Paalvast (Kunst & Cultuur) is enthousiast over deze aanbeveling. “Met optredens van internationale artiesten en vele bezoekers per jaar is Cultuurpodium Boerderij een belangrijke aanwinst voor Zoetermeer. Het is vorig jaar niet voor niks door BluesMagazine verkozen tot 2e beste concertzaal van Nederland. Het podium verdient een bijpassende accommodatie en locatie. In combinatie met de verbouwing van het Stadstheater en de komst van Museum De Voorde en de Kunsthal, zou het een aanwinst zijn voor de Zoetermeerse binnenstad”

 

Drie mogelijkheden

Er zijn drie mogelijkheden voor de verbouwing van Cultuurpodium Boerderij. Er zou een minimale verbouwing kunnen plaatsvinden op de locatie waar de Boerderij nu gevestigd is, maar dit heeft niet de voorkeur van het college omdat dat te weinig uitbreiding biedt voor De Boerderij. Een andere mogelijkheid is een grotere verbouwing op locatie. Toch ziet wethouder Paalvast het Cultuurpodium liever verhuizen naar de binnenstad. “Bij nieuwbouw kan je het gebouw helemaal naar je wens inrichten. Bij verbouwen ben je altijd gebonden aan het originele gebouw.” Daarnaast ziet de wethouder vele voordelen van huisvesting in de binnenstad, de cultuuractiviteiten en horeca die al in de binnenstad zijn, versterken het Cultuurpodium.
De Boerderij is gestart als jongerencentrum waar ook concerten werden gegeven, maar heeft in de loop der jaren een heel andere functie gekregen.

 

Nieuwbouw duurder

Het definitieve besluit over de mogelijkheden voor uitbreiding van de Boerderij volgt na de verkenning. Voor een eventuele nieuwbouw van Cultuurpodium Boerderij zou meer geld nodig zijn dan het half miljoen dat nu beschikbaar is voor de jaarlijkse exploitatie. Paalvast: “Daar is nu geen geld voor, maar de ervaring leert dat er bij een dergelijk groot plan al gauw 5 tot 10 jaar over heen gaat. In de tussentijd zal de Boerderij wel opgeknapt moeten worden om het aantrekkelijk te houden".

 

-advertenties-

-goede doel-