Persbericht Publieksprijs genomineerden 1
De vijf genomineerden voor de Publieksprijs Kunst & Cultuur voor dit jaar zijn bekend. Het vijftal die kans maken zijn Jas van Taal, Zohra Jongerius, The Young Ones, Anuschka en Maria Pedona en Circo di Strada. Het is vanaf nu aan het publiek om te bepalen wie de Publieksprijs gaat winnen.

Voor de veertiende keer wordt, op initiatief van de gemeente Zoetermeer en Floravontuur Promotie Zoetermeer, de Publieksprijs Kunst & Cultuur toegekend. Deze prijs is bestemd voor personen, groepen of instellingen die het afgelopen jaar zich op verrassende of vernieuwende manier onderscheiden heeft van de rest op het gebied van kunst of cultuur. Tot 25 november 2018 kan iedereen zijn/haar stem uitbrengen via het stembiljet of via www.zoetermeer.nl/publieksprijs.

Het publiek bepaalt wie van de vijf genomineerden de winnaar wordt van een geldprijs van €1000,- en van het 'het Bronzen Visdiefje'. Dit is de naam van het beeldje dat speciaal door de Zoetermeerse kunstenares Fieke Hordijk, voor deze prijs is vervaardigd.

De spannende uitreiking zal plaatsvinden op zondag 2 december 2018 om 15:00 uur in het Stadstheater. De uitreiking is gratis toegankelijk voor iedereen.

 

Dit zijn de genomineerden:

Jas van Taal
'Jas van Taal' is een poëzieproject van Bibliotheek Zoetermeer voor peuters en kleuters, ontwikkeld door Huis van Gedichten. Tijdens een korte workshop ‘onderzoeken’ de kinderen de Jas van Taal. Ze kijken, zingen, bewegen en luisteren, en maken zo spelenderwijs kennis met nieuwe woorden, gedichten, en boeken. Ze beleven plezier aan klanken en taal, die ze niet dagelijks horen. Samen maken ze een nieuw gedicht. De groepsgedichten worden na afloop van het project tentoongesteld in de wijk in de vorm van raamgedichten.

Zohra Jongerius
Zohra Jongerius (13) wilde als kleuter al violiste worden. Net als haar broer Dante (17) studeert ze aan de School voor Jong Talent van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Begin dit jaar verraste ze met haar optreden tijdens het Nederlands Vioolconcours, waar de vakjury haar de derde prijs toebedeelde. En afgelopen zomer won ze op het Peter de Grote-festival de HJSO Solistenprijs. Door haar muzikaliteit en werklust wordt Zohra gezien als één van de aanstormende viooltalenten van Nederland.

The Young Ones
Met het project ‘The Young Ones, Onze Jaren Zestig in Zoetermeer’ laat het Historisch Genootschap Oud Soetermeer zien dat geschiedenis niet stoffig hoeft te zijn. Integendeel! De Jaren Zestig leven volop: we waren er immers zelf bij! De tentoonstelling, het boek en de film/dvd maken Onze Jaren Zestig verrassend herkenbaar. Herinnert U zich deze nog: transistorradio, jukebox, Puch, speldjes. Maar ook: foto’s, documenten, filmbeelden… En: Muziek!

Anuschka en Maria Pedona
De jonge talentvolle zusjes Anuschka (altviool) en Maria (hobo & zang) Pedano wonnen beiden eerste prijzen bij het Prinses Christina Concours en concoursen van internationale allure. Maria dit jaar nog tijdens de Gnessin Music Competition in Moskou. Ze geven concerten in binnen- en buitenland, zoals tijdens het Grachtenfestival en in het Concertgebouw. Samen waren ze meerdere malen te gast op tv bij Podium Witteman. Dit jaar gaat een grote droom in vervulling en gaan ze samen op tournee naar Hong Kong en Singapore.

Circo di Strada
De circusparade van Jori Veldhuizen is een unieke performance met een gevarieerde combinatie van steltlopen, jongleren, eenwielfietsen en ballopen. Naast diverse internationale evenementen in Europa werd Circo di Strada dit jaar ook ingevlogen in Hong Kong voor de Chinese New Year Parade en traden ze op tijdens het Formule 1 evenement in Baku, Azerbeidzjan. In mei 2018 kregen de circusartiesten ook in Nederland een groot podium bij Toppers in Concert in de Amsterdam Arena.

-advertenties-

-goede doel-