50913    DSC 0091De gedecoreerden, links en rechts van de burgemeester (midden hoog in de foto).

 

Op vrijdag 20 december, tijdens de karate-examens van Tomo no Kai, zijn twee koninklijke onderscheidingen uitgereikt aan Mark Neijssel en Rita Soutendijk. Zij geven al 24 jaar les als karateleraren bij deze vereniging. Deze inspanning werd koninklijk beloond met een onderscheiding als Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

lintje door kees-30Met een smoes werd Mark Neijssel naar de zaal in de Driesprong gelokt, zodat hij aanwezig zou zijn bij de uitreiking. Mark Neijssel zou oorspronkelijk naar het circus gaan, maar werd door zijn leerlingen toch naar de Driesprong gebracht. Klokslag half acht kwam plots burgemeester Aptroot de karatezaal binnen met een entourage aan journalisten. Na een lovende toespraak kreeg eerst Rita Soutendijk de versierselen opgespeld op haar karatepak. Dit gebeurde bij hoge uitzondering, de versierselen van het lintje mogen normaal enkel op zeer nette kleding opgespeld worden! Zij is een van de jongste Zoetermeerders die een riddering heeft ontvangen. “Ik dacht altijd dat je minimaal 60 moest zijn en in tig verschillende besturen en commissies moest zitten om een lintje te krijgen en dan krijgen wij er één!”, zei Rita Soutendijk.

50913    DSC 0112Tot zijn grote verrassing kreeg ook Mark Neijssel daarna een riddering. Dat hij dit niet had verwacht, bleek uit de ontroering die hij liet zien. "Wat een geweldige ervaring!’’, zei hij na afloop. ’’Wat een eer. Het is voor Rita Soutendijk en mij zo fantastisch dat we dit mochten ontvangen in het bijzijn van de leerlingen en ouders. Ook weten we dat veel anderen er in gedachten bij waren. Onze zwarte band hebben we jaren geleden overhandigd gekregen en was een erkenning voor je budo kwaliteiten. De onderscheiding is namens de Koning en een blijk van waardering van familie en Tomo no Kai-mensen. Een gebaar dat diepe indruk op ons heeft gemaakt."

 

50913    DSC 0121
Foto: De decoratie onder grote belangstelling.

DSC04155Foto: Rita en Mark, samen met dochter Robine en zoon Jeremy.

Mark en Rita richtten 24 jaar geleden de karatevereniging Tomo no Kai op, Japans voor ‘groep van vrienden’. Ze begonnen met 12 karateleden, maar dit groeide in de loop der jaren uit tot de huidige 80 leden. Vanaf 2007 geven zij ook les in het iaido, de kunst van het Japanse zwaard trekken, bij de vereniging. Mark en Rita zijn al die tijd zeer actief geweest binnen de vereniging als leraren, bestuursleden en coaches. Rita is hierin altijd meer de organisator, Mark de initiator met creatieve ideeën, maar altijd hebben zij samen de vereniging geleid en vorm gegeven. In zijn speech noemde burgemeester Aptroot bijvoorbeeld de jaarlijkse (nationale) toernooien die Tomo no Kai organiseert: elk jaar een karate- én een iaidotoernooi en vele kleinere activiteiten daar tussendoor. Leden van Tomo no kai hebben verschillende keren deel genomen aan internationale wedstrijden, bijvoorbeeld in Rusland, Roemenië, Italië, Spanje, Duitsland en afgelopen november nog aan het WK Wado karate in Londen. De naam ‘Tomo no Kai’ wordt daarbij altijd hoog in het vaandel gehouden, want vriendschap is een heel belangrijk deel van de vereniging. In het wedstrijdteam steunt iedereen elkaar, maar ook in de lessen komt dit terug. Oudere en gevorderde leerlingen volgen de interne assistentenopleiding en helpen de jongere leerlingen met hun oefeningen.

50913    DSC 0098

Het echtpaar Neijssel-Soutendijk verzorgt ook de redactie van de website Zoetermeer Actief en ontving van alle vrijwilligers die betrokken zijn bij de site al de hartelijke felicitaties.

 

Foto's: Jos van Leeuwen, Kees van Veen en Nico Zuijderduijn

Op de Zoetermeer actief facebook staan nog meer foto's van deze onderscheiding

 Aanrader: luister het interview bij ZFM

-advertenties-

-goede doel-