fotomomentDe Zoetermeerse wethouder Ingeborg ter Laak (CDA) heeft op dinsdag 26 juni 2018 voor het vakgebied ‘zorg en welzijn’ een kenner cadeau gekregen: haar plaatsgenoot Raymond Timmermans (71), MS-patiënt en bestuurslid van MS- vereniging Nederland en andere MS-organisaties.


DSC 0040 FotorDit in het kader van het project #Kennercadeau voor wethouders, ontwikkeld door de koepelorganisaties Patiëntenfederatie Nederland en Ieder(in), in samenwerking met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). De startbijeenkomst van dit project had plaats tijdens het VNG-congres in Maastricht.
Het is de bedoeling dat de kenner de wethouder gaat helpen aan ervaringsinformatie over de gemeentelijke zorg, hulp en ondersteuning aan mensen met een handicap of chronische ziekte. Wat gaat er goed, waar loopt hij of zij tegenaan en welke rol zou de gemeente daarin kunnen spelen? Wethouder Ingeborg ter Laak heeft zich hiervoor zelf opgegeven bij de projectorganisatie, net als de nu aan haar gekoppelde kenner Raymond Timmermans.


Timmermans laat desgevraagd weten voor de steun aan de wethouder gebruik te gaan maken van een door hemzelf te coördineren plaatselijk netwerkje van zorgconsumenten. “Met hen wil ik vooral aandacht vragen voor alles wat onderdeel is van het sinds kort ook in Nederland volop geldende VN-Verdrag inzake de rechten van mensen met een beperking. Dit in het bijzonder waar het gaat om toegankelijkheid, mobiliteit, regels en procedures. Wie daarmee in Zoetermeer ervaring heeft kan zich bij mij melden”.
Raymond Timmermans is bijna een halve eeuw journalist, een groot deel bij de toenmalige Haagsche Courant en de regionale Omroep West. Na zijn pensionering is hij als vrijwilliger journalistiek actief gebleven voor bladen en websites op het gebied van multiple sclerose (MS). “En dat laatste heeft er alles mee te maken dat ik sinds 1989 zelf die ongeneeslijke ziekte van het zenuwstelsel heb. Gelukkig een goed beheersbare vorm. Kan mijn vingers weliswaar niet meer aansturen, mijn ogen
werken niet meer samen en ik heb nog maar energie voor halve dagen, maar stukkies tikken kan ik met een spraakherkennende computer”.


15.000 Zoetermeerders


Er zijn in Nederland ongeveer tweeëneenhalf miljoen mensen met een beperking, in Zoetermeer naar schatting meer dan 15.000. Wethouder Ter Laak is als bestuurder met de problematiek van die mensen deze weken onder meer al geconfronteerd in het voorjaarsdebat van de Zoetermeerse gemeenteraad. Met moties die vragen om: - te voorzien in parkeerplaatsen voor scootmobielen, - een informatiecampagne over visueel beperkte verkeersgebruikers, - het handicap-proof maken van openbare gebouwen en - betere toegankelijkheid van openbare toiletten.
“Bovendien is er veel gemor over de matige toegankelijkheid van het vernieuwde gemeentehuis”, aldus Raymond Timmermans. “Dus genoeg werk te doen op dit vlak”.

Foto Raymond Timmermans, door: Casper de Weerd

-advertenties-

-goede doel-