20130914-1478Wethouder Klaasjan de Jong (Zorg) opende zaterdag 14 september de campagne Zoetermeer voor elkaar. Dit gebeurde op de Dag van Palenstein. In Palenstein zetten Zoetermeerders al hun kracht in. Als aftrap van de campagne werden bewoners uit Palenstein en Klaasjan de Jong op de foto gezet, waarbij ze zich van hun sterkste kant lieten zien. En dat is precies waar de campagne Zoetermeer voor elkaar voor staat: eigen kracht tonen en talenten ontdekken. Dit alles in het kader van de veranderingen in de Wmo en minimaregelingen.

Wethouder De Jong: “We hebben vertrouwen in de eigen kracht van mensen om problemen op te lossen en hun verantwoordelijkheid te nemen. De gemeente helpt daarbij waar nodig.”

De komende jaren komen steeds meer taken van het rijk naar de gemeente. Er verandert veel. Tijdens de campagne Zoetermeer voor elkaar informeert de gemeente inwoners daarom over veranderingen in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de verschillende minimaregelingen die Zoetermeer rijk is. Door de hele stad hangen vanaf deze week posters bij organisaties en langs doorgaande wegen.

Op de website www.zoetermeer.nl/voorelkaar  vinden inwoners tips, informatie en adviezen om in hun eigen kracht te komen, of om anderen daarbij te helpen. De gemeente vervolgt de komende jaren regelmatig de campagne. Op die manier worden Zoetermeerders steeds geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen.

Veranderingen in de Wmo

foto wethouder Klaasjan de JongDe Wmo is er voor om mensen te ondersteunen om de wijk leefbaar te houden en anderen te helpen, en steun te geven als mensen hun eigen problemen niet zelf en met anderen kunnen oplossen. Want we willen dat inwoners zoveel mogelijk zelfstandig kunnen wonen en meedoen.

Zoetermeer zet daarbij, samen met welzijns- en zorgaanbieders, in op het vergroten van het zelfoplossend vermogen van mensen en de kracht van sociale verbanden binnen reële mogelijkheden.

Minimaregelingen

Er is nog een vorm van hulp die de gemeente aanbiedt om mensen de kans te geven, deel te nemen aan de samenleving. Dat gebeurt met minimaregelingen, zoals de ZoetermeerPas en de bijzondere bijstand. Deze regelingen zijn bedoeld voor mensen met een laag inkomen en bieden een oplossing in ‘nood’-situaties. Ook hier geldt dat de gemeente mensen aanspreekt op hun talenten en mogelijkheden om het lage inkomen of de hoge schulden in de basis aan te pakken. Het blijkt dat de gemeentelijke regelingen voor mensen met een laag inkomen niet altijd goed bekend zijn bij de inwoners van Zoetermeer. Alle tips, adviezen en regelingen zijn terug te vinden op www.zoetermeer.nl/voorelkaar . Ook is er een boekje ‘Zoetermeer voor Minder’ waarin alle regelingen terug te vinden zijn. Via de website kunnen inwoners dit boekje aanvragen.

-advertenties-

-goede doel-