6,5 miljoen schadeclaim eist een Zoetermeers echtpaar van de Raad voor de Kinderbescherming. De instelling zou hun kinderen onterecht uit huis geplaatst hebben toen het echtpaar van Den Haag naar Zoetermeer ging verhuizen.


Voorzittershamer 2Volgens de Raad zou dit vluchtgedrag zijn van het echtpaar, om zo onder het toezicht van de instantie te komen. Ook zou de moeder een psychische stoornis hebben, meenden de professionals. Moeder was eerder naar Bureau Jeugdzorg Den Haag gegaan omdat haar zoontje een motorische achterstand had.


Een aantal maanden later werden ineens haar drie kinderen uit huis geplaatst. Het echtpaar was totaal verbijsterd. Maar zij lieten het er niet bij zitten. Zij vochten de beslissing van de Raad voor de Kinderbescherming aan. Ze lieten zich geestelijk onderzoeken en daar kwamen geen bijzonderheden uit.


De Raad kreeg te horen dat zij onzorgvuldig hebben gehandeld. Na negen maanden konden de kinderen weer naar huis.
De claim van 6,5 miljoen staat symbool voor het leed en het onrecht dat het echtpaar is aangedaan. De Raad voor de Kinderbescherming geeft aan dat er geen juridische grond is waarop het echtpaar zich kan beroepen.


Staatsecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) meent dat er een passend excuus moet worden gemaakt.

-advertenties-

-goede doel-