social sofaOp woensdagavond 28 februari, van 19:30 uur tot 21:00 uur organiseert ArchitectuurPunt Zoetermeer een stadslezing over de sociaal fysieke aanpak in stadswijken. Tijdens deze lezing zullen Judith Schotanus, Sander van der Ham en Edvard van Dongen aan het woord komen.

Gebouwde buurten hebben onderhoud nodig. Dat zit hem niet alleen in het opnieuw leggen van een bestrating of het verduurzamen van een gevel. Hoe kun je ervoor zorgen dat mensen zich veilig willen en kunnen bewegen in stadswijken?

Judith Schotanus, afscheidnemend cöordinator ArchitectuurPunt Zoetermeer zal aan de hand van de theorie van Jane Jacobs deze lezing inleiden. Judith: “Mensen maken de stad: ruimtelijk ontwerp gaat niet alleen over vorm en de kleur van gebouwen. Het gaat ook over de mensen die gebouwen en publieke ruimten gebruiken. Met mijn ervaring als architect en kennis van stadssociologie kijk ik altijd naar ‘de stenen’ en ‘de mensen’. Ontmoeting en sociale veiligheid spelen daarbij een belangrijke rol.”

Sander van der Ham (stadspsycholoog) Thuismakers Collectief & Buurtklimaatje laat zien dat ook buurtgemeenschappen de aanjager kunnen zijn van sociaal-fysieke ontwikkelingen in de wijk. Zijn pleidooi is gebaseerd op zijn werk in allerlei wijken in het land. Overal leert hij mensen kennen die met hart en ziel werken aan een goede en prettige buurt. Dat gaat eigenlijk altijd over verbinding, over gemeenschapskracht. In zijn bijdrage laat hij voorbeelden zien van die gemeenschapskracht in Carnisse in Rotterdam Zuid. Volgens de lijstjes de slechtste wijk van Rotterdam, maar wie met andere ogen kijken vindt grenzeloos talent, eindeloos veel ideeën en talloze verbanden tussen mensen. Sander laat zien wat er gebeurt wanneer gemeenschappen ruimte krijgen om te groeien.

Edvard van Dongen, directeur Identiteit en Vernieuwing bij Era -Contour zal vertellen hoe in nieuwe woningbouwprojecten goed wordt gekeken naar hoe je kunt bouwen op een manier waardoor sociale cohesie gemakkelijker kan onstaan. De projecten waarover hij in ieder geval meer zal vertellen: Happy Days in Zoetermeer en Little C (Coolhaven) in Rotterdam.

Deze lezing vindt plaats in het Forum-Podium van de Hoofdbibliotheek. Vooraf reserveren via de website van ArchitectuurPunt Zoetermeer is nodig. Kiezen voor online bijwonen is ook mogelijk. Aanmelden voor deze lezing via www.architectuurpuntZoetermeer.nl 

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-