vuurwerk voetzoekerDe schade voor de gemeente van de jaarwisseling 2023-2024 bedraagt € 52.787. Dit betekent een afname van € 17.067,- ten opzichte van 2022/2023. Burgemeester Bezuijen noemt de jaarwisseling ‘beheersbaar, maar druk’. Afvalbakken en schade aan verharding vormen de grootste schadeposten.


De jaarwisseling schade omvat alleen de schade aan gemeentelijke eigendommen, schade van inwoners aan huis of bijvoorbeeld auto valt hierbuiten.
De schade aan verharding’ (€ 15.350,-) is met 61% afgenomen ten opzichte van vorig jaar. Het gaat hierbij om schade aan asfalt en straten, vaak veroorzaakt door vreugdevuren. De schade aan afvalbakken in de stad bedroeg dit jaar € 19.799,-, ongeveer hetzelfde als vorig jaar. Burgemeester Bezuijen: “Om schade aan afvalbakken te voorkomen zou je alle afvalbakken weg moeten halen. Maar dat kost het tienvoudige van de schade! Wel sluiten we de ondergrondse containers af voor de jaarwisseling, zodat daar geen schade kan ontstaan.”

De meeste schade werd dit jaar gemeld in Seghwaert en Stadscentrum.

Lasershows

Dit jaar zijn voor het eerst twee lasershows op muziek georganiseerd in plaats van een vuurwerkshow. De kinderlasershow werd zeer goed bezocht, met ongeveer 2.400 bezoekers. Voorafgaand aan deze lasershow was een speciaal evenement voor kinderen met DJ, muziek en een aftelmoment. Vanwege de forse regenval waren er slechts 600 bezoekers bij de lasershow om middernacht.


Verkennerseenheid

Nieuw dit jaar was het inzetten van een verkennerseenheid bij de inzet van de hulpdiensten. De verkennerseenheid bestaat uit een koppel van brandweer en politie. Tijdens de oudjaarsnacht gaan de verkenners snel ter plaatse bij een brandmelding en bepalen welke inzet van brandweer of politie er nodig is. Hierdoor kunnen de hulpdiensten efficiënter ingezet worden.

Vuurwerk

Burgemeester Bezuijen zou het liefst een landelijk vuurwerkverbod zien om de schade aan materialen, maar ook verwondingen door vuurwerk te beperken. Bezuijen: “Een lokaal verbod is niet haalbaar. Ik kan niet uitleggen dat je wel vuurwerk mag kopen, maar het niet mag afsteken. Ook is het gewoon niet te handhaven als vuurwerk overal te koop is.”
Zoetermeer zet zich al langere tijd in voor een vuurwerkverbod bij de landelijke overheid, maar daar is nu nog geen draagvlak voor aldus de burgemeester. “Ik maak me ook zorgen als werkgever over onze hulpdiensten. Zij zijn in dienst van de gemeente en worden met oudejaarsnacht met risico op letsel eropuit gestuurd.”
Bezuijen: “De heersende gedachte is dat mensen zich die ene nacht in het jaar alles kunnen permitteren en dit wordt nog gestimuleerd door de vuurwerkverkoop. Zo gaat het feestje er wel van af.”

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-