Schermafbeelding 2024 02 14 110335Wist u dat? In deze rubriek onthullen we leuke feitjes en wetenswaardigheden over Zoetermeer. Van de hoogte van de Zoetermeerse Watertoren tot de eerste Ambachtsheren, verrassend en leuk om te weten over je stad! Vandaag: de Broekweg.

De Broekweg is de oudste straat van Zoetermeer. Rond het jaar 1000 ontstond Zoetermeer aan de oevers van het Zoetermeerse Meer, wat in feite een groot moeras was. De betekenis van Broekweg is dus letterlijk: weg door het moeras.
Sinds de vroege middeleeuwen is de bodemtoestand van de broekgronden verbeterd door drainering. Hierdoor werd goede weidegrond voor het vee verkregen. Het moeras verdween uiteindelijk, maar de benaming bleef.

De bewoning van Zoetermeer is ontstaan aan de rand van de veenontginning in de buurt van het later in de 17e eeuw drooggemalen Soetermeerse meer. Het veen werd afgestoken en zelfs onder water uitgebaggerd en als turf in omliggende steden als brandstof verkocht. Als gevolg van de veenontginning ontstonden grote waterpartijen. Vanaf de 17e eeuw zijn eerst het Soetermeerse meer (1616) en vervolgens de overige waterpartijen ingepolderd en verkaveld. De polder waar de huidige wijken Buytenwegh en De Leyens zich bevinden, werd in 1770 opnieuw drooggelegd.

Tijdens de groei van Zoetermeer in de twintigste eeuw is de Broekweg opgeknipt in de Broekwegzijde, de Broekwegschouw, de Broekwegkade en de Jacob Leendert van Rijweg.

Heeft u zelf ook leuke feitjes over Zoetermeer? Stuur ze naar onze redactie! Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-