De eerste maand van 2024 begon nog met erg zacht weer, maar in de middelste twee weken van de louwmaand winterde het soms flink. In het slotstuk van de maand maakte het zachte weer echter een sterke comeback.

Met temperaturen van rond de 8 graden was het tijdens de jaarwisseling bepaald niet koud. De eerste dagen erna werd het met maxima van rond de 10 graden zelfs nog wat warmer bij bewolkt weer. Op de 2e viel er in onze stad ongeveer 25 mm en dat was meteen de natste dag van de maand. Daarna werd het kouder en ook droger; zodoende konden we de extreem natte periode die vorig jaar in oktober begon eindelijk achter ons laten.

Een (kwakkel)wintertje

Op 7 januari daalde het kwik voor het eerste dit jaar onder nul in Zoetermeer. Dit leidde een winterse periode in die op de 10e en de 11e zijn climax bereikte. Op beide dagen vroor het in onze stad met ruim 5 graden onder nul nipt matig. Ook overdag bleef het toen vriezen, zodat Zoetermeer twee heuse ijsdagen kon bijschrijven. Op woensdag 17 en deels ook donderdag 18 januari kon er volop worden geschaatst op de natuurijsbaan in Buytenpark. De winter kwakkelde nog door tot ongeveer 21 januari. Regelmatig viel ook sneeuw die met name op de 18e en 19e in onze stad bleef liggen. De laatste 10 dagen verliepen weer (erg) zacht, waarbij op de 23e ruim 13 graden werd genoteerd wat de warmste dag in Zoetermeer is geweest.

 DSC00770a w  DSC00782a w

Januari was vrij zonnig en stormde er soms flink op los

De louwmaand werd bezocht door maar liefst 3 officiële stormen (Henk, Isa en Jocelyn). Hoewel het in Zoetermeer niet tot een officiële storm kwam, pakte met name Jocelyn hier in de vroege ochtend van de 24 fors uit met windvlagen tot ruim 80 kilometer per uur. Januari was als geheel aan de zonnige kant. In de middelste 2 weken konden we 7 dagen met vorst noteren waarvan er twee ook ijsdagen waren (heel etmaal vorst). Toch was januari als geheel iets aan de zachte kant wat kwam door het milde begin en dito slotstuk van de maand. Er viel tot slot op meerdere dagen sneeuw en vooral door het erg natte begin gaat januari hier als tamelijk nat de boeken in.

 DSC00785a w  DSC00786a w

Februari blijft voorlopig op de zachte tour gaan

Het milde weer van eind januari krijgt voorlopig een vervolg met maxima die tussen de 8 en 10 graden zullen liggen waarbij zon, wolken en soms (wat) regen elkaar afwisselen. Winterweer lijkt vooralsnog niet aan de orde. Maar je weet maar nooit, want drie jaar geleden werden we in de sprokkelmaand compleet verrast door een heuse koudegolf die een week duurde…

Tekst en foto’s: Rob Oele

Alle weerberichten vindt u terug bij: Het-weer-in-Zoetermeer/terugblik-weer

-advertenties-

-goede doel-