PHOTO 2024 01 31 10 13 11De gemeente zet zich in voor snellere en betere schuldhulpverlening voor inwoners met een schuld aan de gemeente. Hiervoor heeft wethouder Bouke Velzen namens de gemeente vandaag op het stadhuis het NVVK-convenant ‘Lokale Overheid’ ondertekend.

De NVVK is de Nederlandse Vereniging Volks Krediet, waarbij veel schuldhulpverlenende organisaties zijn aangesloten. Nieuw is dat de gemeente Zoetermeer ‘Schuldenrust’ introduceert voor inwoners met schulden, een pauze van 8 maanden waarin de inwoners met begeleid worden naar een toekomst zonder schulden.

Wethouder schuldhulpverlening Bouke Velzen: “We willen onze inwoners zo goed mogelijk bijstaan. Voor Zoetermeerders met schulden willen we zorgen dat de situatie snel onder controle komt. Dit convenant helpt gemeenten daarbij en daarom sluiten wij aan. Schuldenrust staat daarin centraal en dat maakt schuldhulpverlening makkelijker."

Schuldenrust is een belangrijk onderdeel van beleid rondom schulden, zodat de inwoners van Zoetermeer de nodige rust hebben om een oplossing te vinden voor hun financiële problemen. Het ondertekenen van het convenant Lokale Overheid helpt daarbij en regelt dat de gemeente in haar rol als schuldeiser snel meewerkt aan schuldregelingen. Vanaf nu zal de gemeente in principe altijd instemmen met een minnelijke regeling voor haar inwoners.

Dit betekent dat als een inwoner een schuld heeft bij de gemeente, zij akkoord gaat met een voorgestelde regeling om deze inwoner te ondersteunen. Dit houdt onder andere in dat de gemeente tijdelijk stopt met incassomaatregelen voor inwoners die hulp zoeken bij schuldhulpverlening. "Als schuldeiser geven we ook het goede voorbeeld door mee te werken aan schuldregelingen zodat de inwoner snel rust en ruimte in het hoofd krijgt om z’n geldproblemen op te lossen”, aldus wethouder Velzen.
De rust die de inwoner daardoor krijgt, heeft een positief effect: zo kunnen zij sneller aan een oplossing werken met de schuldhulpverlener en invorderingskosten lopen niet verder op.

De gemeente Zoetermeer wil maatschappelijk verantwoord schuldhulpverlening bieden aan de inwoners en daarmee voorkomen dat inwoners verder wegzakken in de problemen. Wethouder Bouke Velzen is zelf werkzaam geweest als deurwaarder en weet vanuit zijn beroepservaring dat het op veel andere plaatsen minder goed is geregeld rond schulden. “Kleinere schuldeisers gaan dan niet akkoord met een voorstel, maar proberen alsnog beslag te leggen. In Zoetermeer hebben we veel contact met de inwoners met schulden, maar ook met de schuldeisers en bewindvoerders.”
Wethouder Velzen geeft naast de schuldhulpverlening veel aandacht aan preventie, zo worden er cursussen ‘Omgaan met geld’ gegeven en op scholen voorlichting gegeven. Velzen: “Ik ben ervan overtuigd dat preventie helpt, mensen leren overzicht te krijgen over hun inkomen en hun administratie op orde te krijgen. Een deurwaarder komt vaak mensen tegen met een grote zak ongeopende enveloppen, dan gaat het ook mis, dan is het overzicht weg.”

Meer politiek nieuws vindt u op onze politieke pagina: Politiek nieuws

-advertenties-

-goede doel-