scanauto gem ZoetermeerDe gemeente Zoetermeer gaat vanaf 1 maart 2024 het parkeren controleren met een scanauto. De scanauto gaat in februari al proefrijden, maar pas in maart bekeuringen worden bekeuringen uitgeschreven. De gebieden voor betaald parkeren, voor vergunninghouders en de blauwe zones worden gecontroleerd.


Voor vergunninghouders, mensen die bijvoorbeeld in een blauwe zone wonen en een vergunning hebben om daar te parkeren, verandert er niets. Alle vergunning- en ontheffinghouders zijn al geregistreerd in het P1 systeem en hoeven niets meer te doen.

Wat betekent dit voor houders van gehandicapten parkeerkaarten (GPK)?

De fysieke gehandicapten parkeerkaart blijft gewoon geldig. U kunt met de GPK gratis blijven parkeren op de gehandicaptenparkeerplaatsen door deze zichtbaar achter de voorruit te plaatsen. De scanauto weet waar de gehandicaptenparkeerplaatsen zijn en houdt hier rekening mee bij de controle.
Om te kunnen parkeren op de normale parkeerplaatsen met de GPK moet u zich registreren bij P1. Kaarthouders worden door de gemeente persoonlijk uitgenodigd om hun kenteken te registreren, maar dit kan ook nu al via de website van de gemeente. Op de website Parkeerproducten Webshop Zoetermeer vindt u de GPK registratie, hier kunt u digitaal inloggen met bv DigiD om uw kenteken te registreren. De registratie is kosteloos.
Heeft u hulp nodig bij het registeren van uw GPK en uw kenteken? Dan kunt u een afspraak maken bij het Parkeerservicebureau Zoetermeer, via telefoonnummer 079-342 9048. Neem tijdens deze afspraak uw GPK en een geldig identiteitsbewijs mee.

Wat gebeurt er met de scangegevens?

De scanauto werkt volgens de geldende Europese regels. Gescande kentekens worden versleuteld opgeslagen en nooit langer bewaard dan noodzakelijk voor het doel waarvoor zij gescand zijn. In het geval van een boete, wordt de foto 13 weken bewaard om een eventueel bezwaar te kunnen behandelen. Daarna worden de gegevens uit het systeem verwijderd.

Hoe groot is de kans op een boete?

De pakkans bij parkeren zonder betalen wordt met de scanauto groter dan bij de huidige controles. De scanauto rijdt meerdere keren  per dag in het betaald parkeergebied en de blauwe zones en op de plekken voor vergunninghouders. Na het scannen wordt gecontroleerd of er voor dit kenteken parkeergeld betaald is.
Een parkeerboete ontvangt u van het CJIB via de post. Er wordt dus geen boete meer onder de voorruit geplaatst.

Alle informatie over de scanauto is hier te vinden: www.zoetermeer.nl/vragen-en-antwoorden-over-de-scanauto

Foto: scanauto, gemeente Zoetermeer

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-