sterigenicsDe gemeente Zoetermeer heeft een dagvaarding ontvangen voor een zitting van het hoger beroep bij het gerechtshof op 12 februari. Het gaat om de zaak rond Sterigenics, het chemiebedrijf dat teveel van de giftige stof ethyleenoxide uit stootte.

Burgemeester Bezuijen stelt de raad in een memo op de hoogte van de nieuwe ontwikkelingen rond Sterigenics.
Eind 2009 kwam Sterigenics, destijds gevestigd in Zoetermeer, negatief in het nieuws vanwege overmatige uitstoot van de giftige stof ethyleenoxide. Onderzoek wees uit dat gedurende meerdere jaren de uitstoot van ethyleenoxide veel te hoog was. In november 2010 heeft het bedrijf, in overleg met de gemeente, Zoetermeer verlaten.

Het Openbaar Ministerie stelde een strafzaak in tegen het bedrijf, twee leidinggevenden van het bedrijf en de gemeente Zoetermeer. De gemeente was volgens de milieuregelgeving verantwoordelijk voor vergunningverlening, toezicht en handhaving van de activiteiten van Sterigenics. Op 20 februari 2018 ging de gemeente echter vrijuit, de rechtbank verklaarde de gemeente Zoetermeer niet ontvankelijk. Een inhoudelijke behandeling van de zaak heeft hierdoor niet plaatsgevonden.

Tegen deze uitspraak uit 2018 heeft het Openbaar Ministerie (OM) alsnog beroep aangetekend. De gemeente heeft dezelfde advocaat die hen in 2018 bijstond in deze zaak, nu weer in de arm genomen. De advocaat zal contact opnemen met het Openbaar Ministerie om allereerst te achterhalen waarom deze zaak na zoveel jaren opnieuw wordt opgestart. Daarna zal hij verzoeken om uitstel van de zitting, die al gepland staat voor 12 februari, zodat er voldoende tijd is om de strafzaak voor te bereiden.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-