Jongsenioren ZoetermeerDe themagroep Zingeving van Jongsenioren Zoetermeer organiseert op vrijdag 26 januari voor de derde keer het Zinvol gesprek. Het onderwerp van dit Zinvol gesprek is: ‘Wat is het geheim van veerkracht? Waar put jij vertrouwen uit?’. Hoe ziet jouw leven eruit en hoe geef je zin aan het leven?

Vlak voor de coronatijd, in 2019, zijn een aantal mensen bij elkaar gekomen en dat is het begin geweest van Jongsenioren Zoetermeer. Om iets aan te kunnen bieden aan jongsenioren die stoppen met werken en in een nieuwe levensfase terechtkomen. Rob Oele was aanwezig bij de grote startbijeenkomst in augustus 2020 van Jongsenioren Zoetermeer waar drie themagroepen werden gevormd. De eerste was wonen, de tweede vitaliteit en de derde was zingeving. Rob is bij de groep Zingeving terechtgekomen. De themagroep Zingeving bestaat uit 7 mensen en komt eens in de 6 weken bij elkaar.

Rob Oele: “We zijn begonnen met het idee: mensen die in de fase van het leven van jongsenior komen en stoppen met werken, dan verandert vaak je leven en soms val je dan in een zwart gat of moet je opnieuw zingeving vinden. Laten we proberen daarvan wat verhalen op te gaan tekenen. En zo zijn we begonnen. We zijn elkaar gaan interviewen. Hoe ziet jouw leven eruit, hoe geef je zin aan het leven, wat is er gebeurd tot je met pensioen ging.”

Helen de Roos: “Vroeger stopte je met werken, was je oud en ging je naar het bejaardenhuis. Nu wordt een groot deel van de mensen gezond oud en heb je dus redelijk veel gezonde jaren waarin je niet meer hoeft te werken, maar je wilt wel zinvol bezig zijn.” Rob: “Er zijn natuurlijk ook mensen die kinderen en kleinkinderen hebben en veel tijd besteden aan oppassen, maar er zijn ook heel veel mensen die dat niet hebben of daarnaast iets anders willen doen. Wij willen dat er een soort bewustwording komt in Zoetermeer, dat je elkaar inspireert, door de verhalen op ideeën komt.” Helen: “Het is ook eigenlijk een stukje eenzaamheidsbestrijding.”

‘Buiten de lijntjes’

Helen: “Wat we nu aan het doen zijn is voor Jongsenioren. Hiervoor waren we ook al bezig met iets op te zetten.” Rob: “We zijn nu onderdeel van Jongsenioren Zoetermeer. Maar vlak daarvoor is het groepje ‘Buiten de lijntjes’ ontstaan. We zijn geen van vieren christelijk of gelovig, maar we hebben alle vier iets met zingeving. Een doel waar je elkaar uiteindelijk vindt. Buiten de lijntjes van de kerk was het.” Helen: “Het is pionieren in Zoetermeer. Er is hier – voor zover ik weet - weinig van in Zoetermeer, buitenkerkelijk dan. Om de week verzorgen we een blog over zingeving wat een keer per twee weken verschijnt op Zoetermeer Actief. Zie Zin in het alledaagse 

Tot nu toe heeft de themagroep bijeenkomsten georganiseerd bij buurttuin Zoete Aarde en in het wooncentrum aan de Gondelkade. Helen: “We hebben nu ook samenwerking met Palet Welzijn. Die vonden het zo leuk waar we mee bezig zijn. In Rokkeveen gaan we een keer zitten, zodat ook de mensen daar betrokken kunnen zijn. En via de kanalen van Palet Welzijn kan weer reclame voor ons gemaakt worden.” Rob: “Dat is een voorbeeld van hoe we het aanpakken. Hoe we met anderen, met groepen en organisaties, kunnen verbinden. Eén en één is drie. Zij zijn geïnteresseerd geraakt in ons en bieden dan een locatie aan.” Helen: “En ik denk dat Palet Welzijn in ons geïnteresseerd is geraakt omdat wij als Jong Senioren Zoetermeer bezig zijn met positieve gezondheid. Het aantal ouderen in Zoetermeer neemt toe. En er wordt steeds meer verwacht dat die ook zo lang mogelijk voor zichzelf kunnen zorgen, zo lang mogelijk zelfstandig blijven. Daar hoort positieve gezondheid ook bij, en dat valt onder zingeving.

Sinds vorig jaar is Jongsenioren Zoetermeer een stichting. Daarnaast stelt de gemeente Zoetermeer ook financiële middelen ter beschikking waardoor Jongsenioren Zoetermeer meer sprekers en locaties kan inhuren. Zoals bijvoorbeeld Erik Scherder op 23 april.

Het Zinvol gesprek

Helen: “We zijn nu bezig met een serie van het Zinvol gesprek. Dat doen we een keer in de twee maanden, en dat valt heel goed bij de mensen. Het is een kleine groep waarbinnen je jezelf veilig voelt. Dit veilige sfeer ontstaat al vrij snel. En mensen vinden het prettig om op hun leven terug te kijken. De een heeft dit meegemaakt en de ander dat. Hoe ben je er mee omgegaan. Hoe sta je nu in het leven. Hoe ga je verder. Hoe kan je toch weer nieuwe zin aan je leven geven.” Rob: “Het maakt een heleboel los bij mensen. Iets van herkenning. Mensen gaan ook op zoek naar, hoe kan ik van waarde zijn.”

Tijdens het tweede Zinvol gesprek viel het woord ‘veerkracht’ en dat is dan ook het onderwerp voor het volgende gesprek. Wat is het geheim van veerkracht en waar put jij vertrouwen uit? Het volgende Zinvol gesprek vindt plaats in het restaurant van wooncentrum de Gondelkade op vrijdag 26 januari 2024, van 15.00 tot 16.30 uur. Aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Tekst: Sacha van Vlaardingen

De columns 'Zin in 't alledaagse' kunt u hier vinden: Zin in 't alledaagse

-advertenties-

-goede doel-