DSCF9555

De traumahelicopter ofwel Lifeliner is deze week een aantal keren in Zoetermeer gezien. Bijvoorbeeld in Meerzicht en Buytenwegh landde de gele heli om medische assistentie te verlenen.

Bij medische noodgevallen komt de ambulance ter plaatse en zij kunnen veel problemen oplossen. Wanneer er echter een bijzonder medisch probleem is, wordt het MMT (Mobiel Medisch Team) ingeschakeld. Zij bestaan uit een trauma arts een verpleegkundige en de piloot. Voor het opstijgen vanaf het vliegveld is er een (HLO) Heli Landing Officier die verantwoordelijk is voor het stijgen en landen. 

20130810-020Sinds 1967 zijn er al proeven met een heli als ondersteuner bij medische situaties. Het zou echter tot 1998 duren totdat het Ministerie van Volksgezondheid de coördinatie op zich neemt en vier regio's insteld. Dit zijn: Amsterdan, Rotterdam, Nijmegen en Groningen. Zoetermeer valt onder die van Rotterdam, de Lifeliner 2. U herkent de heli aan het registratie nummer PH-MAA (MAA staat voor Medical Air Assitance) die groot op de helicopter staan.

De vier heli's in Nederland zijn van het type EC-135 van firma Eurocopter en zijn sinds 2011 allemaal voorzien van nachtzichtapperatuur, zodat zij 24 uur per dan beschikbaar zijn. Dit met uitzondering van weersomstandigheden waarbij het te gevaarlijk is om te vliegen. In dit soort situaties zal gekozen worden voor vervoer per auto.

DSCF9574Het personeel aan boord heeft naast hun specialistische medische kennis ook verschillende andere taken. Zo zal de verpleegkundige de piloot tijdens de vlucht ondersteunen door o.a.contact te onderhouden met de luchtverkeersleiding.

Het medisch team zal altijd proberen de patiënt te stabiliseren, zodat deze mee kan met de ambulance. Het komt zeer zelden voor dat een patiënt mee gaat met de heli. Omstanders verwachten echter vaak dat het slachtoffer mee gaat, maar het slachtoffer wordt meestal met de ambulance naar het ziekenhuis vervoerd.

De Lifeliner is snel ter plaatse, maar een punt van kritiek zijn de hoge kosten.

 

Meer weten over de Lifeliner: lifelinernederland.nl

Meer weten over MMT: Mobiel_Medisch_Team

Volgen van de Lifeliner op twitter: twitter.com/LifelinerNL

 

-advertenties-

-goede doel-