De Algemene Vereniging voor Natuurbescherming voor Den Haag en omstreken (AVN) vraagt in een brief aan het gemeentebestuur van Zoetermeer extra natuurbeschermende maatregelen in en rond de gemeentelijke parken. Zo zien zij graag bufferzones tussen natuur en bijvoorbeeld recreatie.


buytenparkAVN: “Zo bepleiten wij te voorzien in betere zoneringen dan nu in de bestaande afzonderlijke bestemmingsplannen. Wij vinden het daarbij essentieel dat er rond de groene, natuurbestemde gebieden bufferzones worden aangehouden van minimaal 250 meter.”

De gelegenheid om hierin te voorzien doet zich volgens de AVN juist nu voor. Door het van kracht worden van de Omgevingswet per 1 januari 2024 moeten namelijk alle bestaande bestemmingsplannen worden omgezet in een gemeentelijk omgevingsplan.

Bufferzones zijn volgens de organisatie gewenst ter bescherming van de biodiversiteit in de natuurbestemde delen van de gemeente. “Daarbinnen zou geen nieuwe bebouwing mogen komen en moet bijvoorbeeld het geluid- en lichtniveau worden beperkt, om verstoring van het ernaast liggende natuurgebied te verhinderen. Dus bijvoorbeeld geen padelbanen daar kort tegenaan.” AVN noemt als voorbeelden van groene buffergebieden volkstuinen en met groen omzoomde sportvelden.

De brief van de AVN is mede-ondertekend door de Stichting Kwaliteitsteam Buytenpark, die in april 2023 ook om bufferzones gevraagd. Het team deed dat toen voor het Buytenpark in reactie op het plan voor de bouw van een hotel van SnowWorld.

Foto: Natuur in Buytenpark 

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-