Foto Greenteam Schoon is GewoonLeden van Greenteam Alfrink College spraken met medewerkers van de gemeente over het project ‘Schoon is Gewoon’ en kwamen samen tot de conclusie dat zwerfafval opruimen heel belangrijk is. Maar bewustwording en gedragsverandering zijn nog belangrijker, omdat het voorkomt dat er zwerfafval is.

Greenteam Zoetermeer bestaat uit studenten van het Alfrink College, het Erasmus College, het Oranje Nassau College en het Picasso Lyceum. Jaarlijks houden ze een gezamenlijke conferentie en dit jaar hebben studenten van iedere school een duurzaamheidsprogramma opgezet. De gemeente ondersteunt dit initiatief met twee afvalbutlers, die de conferentie leiden.

Om de band tussen gemeente en Greenteam te versterken sprak een leerling van het Greenteam Alfrink College met Marloes Antonissen en Karen Zum Vörde van de gemeente over het project Schoon is gewoon. In het gesprek werd duidelijk dat op allerlei manieren geprobeerd wordt om Zoetermeer schoner te maken. Zo biedt de gemeente materiaal, zoals afvalknijpers en afvalringen voor afvalzakken, aan en kunnen inwoners afvalbakken adopteren om zwerfafval op te ruimen. Twee keer per jaar worden inwoners die zwerfafval opruimen in het zonnetje gezet. In september is er jaarlijks een bedankochtend met een lunch en diverse leuke workshops. Op basis- en middelbare scholen gaan de Afvalbutlers langs om leerlingen bewust te maken van problemen rondom zwerfafval; onder andere tijdens de conferentie van Greenteam Zoetermeer, maar ook tijdens de projectweek ‘Lang leve plastic’ op basisscholen waarbij ook leden van Greenteam ondersteuning boden.

Het blijft erg belangrijk om de bewustwording en gewenste gedragsverandering voor altijd tot stand te brengen. Vooral bij de milieueilanden waar papier, plastic en glas kan worden ingeleverd, zwerft veel afval omdat niet iedereen het afval in de containers stopt. Begin 2024 start de gemeente weer met een communicatiecampagne om zwerfafval te voorkomen.

Op de foto van links naar rechts Marloes Antonissen, leerling Mansimran Kaur en Karen Zum Vörde nadat Mansimran aan beide de Alfrink Greenteam trui had overhandigd om hen te bedanken voor de goede samenwerking.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-