weer december 2Net als in oktober en november maakten lagedrukgebieden in de eerste wintermaand de dienst uit. Daardoor was de kerstmaand kleddernat en zagen we de zon nauwelijks.

December startte nog met een koud weekje; het werd overdag nauwelijks een graad of twee en ook vielen er winterse buien. In de nacht van 2 naar 3 december vroor het ruim 3 graden in onze stad en dat was ook de laagste temperatuur van de hele maand. Aanvankelijk was de zon nog van de partij maar op bijvoorbeeld sinterklaasdag was het weerbeeld erg onaangenaam door de combinatie van bewolking, koude en wind.

Een stoet aan depressies domineerde de rest van de maand

weer december 3Vanaf ongeveer de 10e bestookten lagedrukgebieden vanaf de oceaan ons land. Met regelmatig voortjakkerende winden voerden ze steeds erg zachte lucht aan: het kwik schommelde meest tussen de 8 en 12 graden. Rond het midden van de maand viel het even stil en was het ook droog maar op de 19e viel er bijna 20 mm in Zoetermeer en ook daarna kwam er nog heel veel regen bij.

De kerstmaand was erg zacht, nat en somber

De koude start van december werd meer dan ruimschoots gecompenseerd door het zeer zachte weer zodat de eerste wintermaand qua geheel als bijzonder zacht de boeken ingaat. Er viel meer dan anderhalf keer zoveel regen als normaal zodat de kerstmaand erg nat uitviel. December is al de maand met de minste zonne-uren van het jaar, maar nu maakte de donkere kerstmaand het wel erg bont want de zon scheen nauwelijks de helft van wat je gemiddeld mag verwachten.

Het jaar 2023 stond bol van de weerrecords

weer december 1

Meteen op de eerste dag van het jaar was het raak, want het was met ongeveer 15 graden de warmste 1 januari ooit. Na een koele en natte lente met in maart nog sneeuwjachten in onze stad werd het medio mei plots droog. Er volgde een record-lange periode van 36 dagen zonder een druppel regen in ons land. Wat een contrast met de zondvloed die Nederland vanaf medio oktober Nederland overviel; vooral door dat natte slot werd 2024 het natste jaar ooit gemeten in ons land. Dit zijn trouwens wel de contrasten die je in het nieuwe klimaat kan verwachten.

Ook de warmte deed zich gelden; zo was juni nog nooit zo warm en het is uiterst bijzonder dat 2024 niet alleen het natste maar ook het warmste jaar ooit gemeten in Nederland was. En oh ja, we hadden in begin september een heuse lokale hittegolf in Zoetermeer waarbij hier op nota bene 10 september de warmste dag van het hele jaar (32,3 graden) gemeten! Tot slot: vriezen deed het soms maar een paar graden, vooral in februari en ook in december.

Januari lijkt op de koudere tour te gaan

weer december 4De eerste maand van 2024 start nog met zacht en nat weer maar vanaf ongeveer de 4e wordt het gaandeweg (tijdelijk?) kouder met overdag nog een graad of 4 of minder. Hopelijk blijft het nu een langere periode droog en oh wat zou het fijn zijn als we de zon weer flink zien schijnen!

Tekst en foto’s
Rob Oele

-advertenties-

-goede doel-