Huiscolumnist Adri Smits bekijkt het Zoetermeerse nieuws op geheel eigen wijze. Nieuws kan hem ontroeren, verbazen, ergeren of doen verzuchten. Met zijn humor weet hij zaken echter feilloos te relativeren. Deze week: Over overlast gesproken.

vuurwerk voetzoekerDeze week kwam de gemeente Zoetermeer al vroeg met kennisgeving over het oud-en-nieuwgebeuren. Als dierenliefhebber had ik de stille hoop dat het afsteken van vuurwerk landelijk zou worden verboden. Het is duidelijk dat de burgervader uit naam van de gemeente Zoetermeer zijn zorgen hierover heeft geuit over wat dat betekent voor een samenleving. Ook hij betreurt schijnbaar de slappe hap die weet ik veel wie in bescherming neemt en\of er beter van maakt. Nu weet ik ook wel dat er, helaas, zichzelf mensnoemende individuen zijn die een verbod zien als een uitdaging. Handhavers lopen daarom ver voor oud- en nieuw toch al tegen de nodige korte lontjes aan. Als vuurwerkafwerkers aangesproken worden dat ze te vroeg zijn met hun kruit te ontsteken, ontsteken ze maar al te vaak in een soort van woede waarbij ze hun pijlen richten op degene die hen aanspreekt op hun onaangepaste gedrag. Het moet toch kunnen, het is maar één keer oud- en nieuw, is de smoes die altijd maar weer afgestoken wordt in een poging dat egoïsme goed te praten.
Waarom moet je nou per se knallen als je weet dat huisdieren er bang voor zijn, verplegend personeel en agenten die nachtdienst hebben gehad, liggen te slapen. Evenals baby’s trouwens.
Een dergelijk minderheidsegoïsme moet een meerderheid maar tolereren. Het recht van de sterkste, met de sterkste illegale bommen en de sterkste hard-weg-ren lafheidbenen zal weer enige tijd heer en meester zijn in de straten van Zoetermeer, een lange pijlvinger afstekend naar het gezag.
Het beleid mag dan wel een lasershow organiseren, maar beter was om tegen het gehele vuurwerkgebeuren te zeggen: laser op.

 

Adri Smits, meer lezen van Adri Smits: adrismits.auteursblog.nl 

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-