Wist u dat? In deze rubriek onthullen we leuke feitjes en wetenswaardigheden over Zoetermeer. Van de hoogte van de Zoetermeerse Watertoren tot de eerste Ambachtsheren, verrassend en leuk om te weten over je stad! Deze keer: de Slag bij Zoetermeer.

ValdezDe Slag bij Zoetermeer is een slag die plaatsvond tijdens de Tachtigjarige Oorlog, op 17 september 1574. De Slag bij Zoetermeer ging niet om het dorpje Zoetermeer zelf, maar maakte onderdeel uit van het Tweede Beleg van Leiden, dat duurde van 18 mei 1574 tot 3 oktober 1574.

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog, ook wel bekend als de Opstand, kregen de toenmalige dorpen Zoetermeer en Zegwaart in mei 1574 te maken met oorlogsgeweld. De Spaanse generaal Francisco de Valdez wilde zich bij Leiden verdedigen tegen de geuzen en zette daarom ten zuiden van die stad een drietal verdedigingslinies op. De dorpen Zoetermeer en Zegwaart maakten onderdeel uit van deze linies, de Spaanse linie liep precies door het dorp Zoetermeer heen, langs de nog steeds bestaande Voorweg en de Dorpsstraat.

Op 10 september vertrok een vloot met geuzen over de Rotte richting het noorden. Ze trokken op 17 september op richting de Voorweg bij Zoetermeer, waar de Spanjaarden (ongeveer bij de huidige kinderboerderij Buitenbeest) een linie kanonnen hadden opgesteld. De Spanjaarden slaagden er niet in de geuzenaanval af te slaan, maar de schepen van de geuzen liepen vast in het ondiepe water. Ook raakten de schepenbeschadigd door de terugslag van hun kanonnen. Na reparatie van de schepen door een lokale scheepstimmerman maakten de geuzen een omtrekkende beweging richting het huidige Kruisweg. Ze maakten een doorgang bij de Zegwaartseweg, waarna ze via de weg doortrokken naar Zoetermeer en Benthuizen

Later trokken de geuzen met hun vloot via de Palensteinse Polder, de Leidsewallenwetering en de Noord-Aa richting Leiden, waar ze die stad op 3 oktober 1574 ontzetten. Die gebeurtenis wordt nog steeds ieder jaar op 3 oktober herdacht: het Leidens Ontzet.

Heeft u zelf ook leuke feitjes over Zoetermeer? Stuur ze naar onze redactie! Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

-advertenties-

-goede doel-